Foto: Pixabay

Sa dolaskom hladnijih, jesenjih i zimskih dana, dolazi i sezona virusa, prehlade i gripa.

Tokom tih dana, virusi, koji su i najčešći izazivači ovih akutnih infektivnih bolesti, idealno se prenose i šire u toplim, zatvorenim prostorijama, koje se retko provetravaju, a u kojima boravi veliki broj ljudi.

Takođe, Rhinovirusima kao i virusima Influence, koji su najčešći izazivači bolesti, takođe pogoduju i promene spoljne temperature i vlažnosti, kišno, a zatim i sunčano vreme, koje je i te kako promenjivo u jesenjim mesecima.

Nadalje od faktora rizika za prehladu jesu i loš imunitet domaćina, postojanje neke druge bolesti, neadekvatan san, slabo odevanje i loša ishrana. Sve su to činioci koji će dopustiti da vaš respiratorni sistem postane idealna podloga za nastanjivanje nekog od tipa respiratornih virusa.

Prehlada se manifestuje najčešće oko 48h nakon kontakta sa virusom. Započinje obično umorom, malaksalošću, začepljenjem nosa ili blagim kašljucanjem zbog grebanja u grlu. Simptomi nastaju lagano, ali su generalno iscrpljujući i mučni, za razliku od gripa koji ima tako brz i jak tok da vas u roku par sati „obara i lomi“.

Kod zdravog čoveka, prehlada može izazvati opšte usporenje organizma, umor, slabost, malaksalost i gubitak apetita, ali znatno veći problem postoji kod osoba koje imaju kakvu pridruženu ozbiljniju bolest. Oni moraju izuzetno voditi računa kada je u pitanju prevencija svog zdravlja i obavezno se posavetovati sa lekarom.

U terapiji ovakvih tegoba najčešće se koriste lekovi iz grupe analgetika, a zatim i vitamini, osobito vitamin C, i to najbolje putem ishrane. Potrebno je da kod ovakvih stanja unosite što više tečnosti, jer je organizam u tom periodu sklon dehidrataciji. Topla supa biće jedno od idealnih rešenja za vašu bolest.

Mnoge osobe takođe pribegavaju i kakvim čajevima, što za konzumaciju, što za ispiranje grla. Često su to čaj od nane, kamilice, hibiskusa ili pak žalfije. Takođe, veoma su popularne i čuvene tablete za sisanje koje će vam makar malo ublažiti svrab u grlu. Sirupi na bazi bilja idealni su takođe za ovakva stanja organizma. Ukoliko pak želite otpušiti nos, u tome vam mogu pomoći kakve dekongestivne kapi na bazi kortikosteroida koje ne smete koristiti duže od pet dana.

Ono što najviše pomaže u borbi protiv gore pomenutih uzročnika jeste pre svega prevencija. Jačanje imuniteta jeste jedna od najbitnijih stavki koje se morate pridržavati ukoliko želite da izbegnete bolest. A imunitet se najbolje jača putem hrane.

Namirnice koje su idealne za jačanje imuniteta jesu pre svega one koje sadrže puno vitamina, naročito vitamina C, a zatim i puno minerala i ostalih mikro i makroelemenata. U prvom redu tu je voće. Limun, narandža, grejpfrut, pa i kivi, jabuke i kruške, idealno su bogati C vitaminom.

Za jak imunitet tu je naravno i povrće i često pominjani beli i crni luk. Zatim tu su i neizostavni med, propolis, čajevi, sve što može pomoći u prevenciji prehlade.

Bitno je takođe redovno provetravati prostorije, a ukoliko poznajete svoj organizam i u neku ruku znate da ste podložni bolesti, izbegavajte velike skupove ljudi. Povremeno možete i uvrstiti inhalaciju u svoju dnevnu rutinu. Šetajte, uzimajte zdrav vazduh, smanjite stres, vežbajte i ako ste pušač izbacite cigarete. Sve su to samo neke od metoda kojih bismo trebali da se pridržavamo kako bismo imali zdraviji i srećniji život.

Izvor: Marigold.com