Reklame

Zaječarski planinar i visokogorac Žika Branković protekli produženi praznični vikend proveo je sa grupom planinara iz Srbije kao gost Planinarskog društva “Šošana” sa Pala       (Republika Srpska).

Blagodareći domaćinima uz dobro druženje, prvog dana po programu akcije planinari su se penjali “Princezinom stazom” do vrha Trebević, koji se nalazi na 1629 m nadmorske visine.

Subotnji dan planinari su proveli na najopevanijoj planini u narodnim pesmama, na “Hajdučkoj planini” – Romaniji.

Planinare je put tokom uspona doveo i na nezaobilazne „Djeve stene“ ili Devojačku stenu, u narodnom predanju poznatoj po tome što su devojke iz Sokoca kad ih obećaju Turcima – osvajačima dolazile na nju kako bi život okončale u dubokoj provaili pre nego što budu osramoćene neželjenim brakom.

Put ih je dalje vodio uz Novakovu stenu po veoma teškoj, skoro vratolomnoj stazi do Novakove pećine na koja se nalazi na 1515 m nadmorske visine, u kojoj je po kazivanju živeo hajdučki harambaša Starina Novak, sa svojom družinom.

Tom prilikom planinari su pili vodu na Hajdučkom vrelu, za koju kažu da se onog koji je popije i u tom koritu se umije podmlađuje za ni manje ni više nego pet godina.
Naš sugrađanin Žika sa uspehom je sproveo još jednu planinarsku avanturu za pamćenje.