Jezero Sovinac je nekada bilo omiljeno mesto svih građana Timočke krajine. Obale ovog jezera bile su uređene. Plaža je bila prelepa, kamp pun, a iz restorana se muzika čula do kasno u noć. Kako su godine prolazile, tako je i ovo mesto propadalo. Slike koje smo sada zatekli, uništile su sećanja kada je ovo jezero bilo pravi biser Timočke krajine.

Sovinsko jezero ili Sovinac je veštačko jezero na 2 km istočno od mesta Salaš, pored regionalnog puta Zaječar—Negotin. Zajedno sa Glogovačkim jezerom činili su nekada akumulaciju namenjenu prvenstveno za navodnjavanje obradivih površina poljoprivrednog dobra „Salaš“.

Sovinac je nastao 1988. godine pregrađivanjem potoka Sovinac branom visine 14 m. Površine je 15 hektara. Dužina jezera je oko 1.200 m, najveća širina oko 110 m, a najveća dubina 12,5 m. Nalazi se na nadmorskoj visini od 293 mnv.

Voda je gotovo cele godine zamućena usled muljevitog dna jezera, kao i prisustva panjeva i granja u njegovom donjem delu. Na jezeru se nekada nalazila uređena plaža. Na obali jezera nalazio se nekada motel sa restoranom, a pored njega je bio uređen auto-kamp, kao i tereni za male sportove i zabavu dece. Jezero je bogato ribom (šaran, amur, babuška, smuđ, som, štuka), te stoga veoma pogodno za ribolov.

Redakcija portala Glas Zaječara obišla je ovih dana jezero Sovinac. Slike iz mladosti, kada je ovo mesto bilo simbol okupljanja mladih, i gde je svakodnevno bilo više od 1.500 posetilaca, pokvarila je realnost. Sovinac izgleda kao grad duhova, nešto kao Pripjet u Ukrajini. Sve je uništeno, dok je smeće svuda razbacano. Plastična ambalaža, kese i limenke razbacane su duž obale ovog jezera.

Pogledajte kako Sovinac izgleda sada.

Reklame