Foto: Ziđin

Tokom vrelih letnjih dana, radnici u različitim sektorima industrije, posebno onim gde radnici rade na otvorenom, primenjuju različite mere kako bi se zaštitili od ekstremnih temperatura. Prvog dana leta posetili smo borski zeleni rudnik bakra i zlata Čukaru Peki gde je primena mera zaštite počela u prvim danima kada su zabeležene više temperature.

Ana Milovanović – Brkić iz pogona Flotacije ističe da većina zaposlenih u pogonu za pripremu mineralnih sirovina radi u zatvorenom prostoru i da nisu direktno izloženi suncu, kao kolege koji radni dan provode napolju.

“Pored redovnih pauza u klimatizovanim prostorijama, radnicima su obezbeđeni voće i hladni napici. Proces rada za sada normalno funkcioniše i za sada nije bilo problema usled visokih temperatura. Trudimo se i da prostorije i pogon redovno provetravamo”, kaže Ana Milovanović – Brkić, pomoćnik menadžera u pogonu Flotacije borskog rudnika Čukaru Peki.

Nenad Pandurović, inženjer za bezbednost u rudarskom sektoru u rudniku Čukaru Peki, naglašava važnost poštovanja mera zaštite i ističe da je bezbednost u rudniku najvažnija.

„Kao što znate na spoljašnje faktore kao što su sunčevo zračenje, temperatura, vlažnost vazduha, ne možemo uticati, ali primenom mera bezbednosti i zdravlja na radu se možemo zaštiti, što mi u rudniku Čukaru Peki i primenjujemo i čiju važnost mi bezbednjaci u rudarskom sektoru uvek naglašavamo, jer bezbednost u rudarstvu zaista jeste i mora da bude na prvom mestu. Iako rudari rade pod zemljom i nisu direktno izloženi suncu, pre početka leta počeli smo primenu organizacionih i tehničkih mera za bezbedniji rad. U rudniku je i tokom leta kao i tokom ostalih godišnjih doba važna ventilacija, a možemo reći da je provetrenost rudarskih komora i hodnika dobra. Kada je reč o merama, i mi primenjujemo češće pauze, a kolegama dostavljamo vodu i druge hladne napitke, kao i lubenice“.

Darko Nestorović, zamenik supervizora u sektoru za ekologiju i zaštitu životne sredine, ističe da se posebna pažnja posvećuje aklimatizaciji radnika na visoke temperature.

„Preporučuje se obavljanje težih poslova u ranim jutarnjim satima i njihov završetak do 11 časova, kako bi se izbeglo izlaganje suncu u najtoplijem delu dana. Kompanija je obezbedila hladne napitke, voće i letnju zaštitnu opremu kako bi se radnicima omogućio bezbedan i produktivan rad tokom letnjih meseci“, dodaje Nestorović.

Ove mere pokazuju posvećenost ove rudarske kompanije zaštiti zdravlja zaposlenih, a kako ističu u borskom rudniku Čukaru Peki važno je njihovo poštovanje i primena, kako bi se efikasno odgovorilo na izazove visokih temperatura i održao visok nivo bezbednosti na radu, koja je u rudarskoj delatnosti prioritet.

Reklame