Reklame

Grčka je danas ukinula obavezni karantin za stanovnike Evropske unije i još pet drugih zemalja među kojima je i Srbija.

Grčka civilna avijacija ukida obavezni sedmodnevni karantin po ulasku u Grčku za putnike „sa stalnim boravkom u Evropskoj uniji (EU), iz šengenskog prostora, iz Velike Britanije, SAD, Izraela, Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata“.

Ovo ukidanje karantina odnosi se na putnike na letovima koji su primili obe doze vakcine, one koji su „negativni na virus i imaju negativan test na koronavirus, ne stariji od 72 sata“, navodi se u saopštenju grčke civilne avijacije.

Karantin za ove zemlje se ukida danas, ali će ostala „ograničenja za domaće ili međunarodne letove ostati na snazi do 26. aprila“.

Obavezan sedmodnevni karantin koji je do jutros bio na snazi, više ne važi za ove zemlje koje su izabrane da budu deo probnog, prelaznog perioda do planiranog punog otvaranja Grčke za turiste koje se očekuje od 14. maja 2021.

Prema najnovijim pravilima, državljani pomenutih zemalja mogu da uđu u Grčku preko devet graničnih prelaza na aerodromima u Atini, Solunu, Iraklionu i Hanji (Krit), Rodosu, Kosu, Mikonosu, Santoriniju i Krfu kao i preko dva drumska granična prelaza iz Bugarske: Promahonas, koji je bliži Srbiji i nalazi se na putu između Sofije i Soluna i Nimfeja, koja je smeštena istočnije i mogu je koristiti putnici iz Istočne Bugarske i Rumunije.

Prema novim pravilima putnici iz Srbije moraju prilikom ulaska u Grčku poseduju ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili potvrdu o završenoj vakcinaciji, na kojoj se vidi da je druga doza primljena najmanje 14 dana pre ulaska. Grčka će priznavati sve vakcine koje se daju u Srbiji.

Osim ovoga, svi putnici su obavezni da online popune poseban obrazac PLF obrazac (The Passenger Locator Form) 24 sata pre planiranog ulaska u Grčku. U obrascu moraju da navedu svoje lične podatke kao i adresu boravka u Grčkoj. U toku dana putnici će dobiti povratnu informaciju sa QR kodom bez koga neće biti moguće da se uđe u Grčku. Problem može predstavljati to što, prema informacijama sa zvaničnog sajta gde se popunjava ovaj obrazac, on može stići tokom samog putovanja dok je putnik u avionu ili kolima.

Izvor: Beta-AFP, Insajder