FOTO: SHUTTERSTOCK
Reklame

Kada se odlučite za put u Tursku preko zime i leta ili možda za letovanje na grčkim ostrvima i doček Nove u Grčkoj, u svakom trenutku želite da upotpunite odmor, da otkrijete novu kulturu, plaže ili najpoznatije atrakcije u Turskoj i Grčkoj, ali i da isprobate kakvi su specijaliteti turske, ili sa druge strane remek dela grčke kuhinje.

Grčka musaka i turske poslastice su verovatno najomiljenija jela među Srbima uz roštilj i meso uopšte, ali ipak su neprikosnoveni na tronu: turski kebab i grčki giros.

Ovo preukusno meso koje danas volimo da jedemo u svim prilikama, svoje korene nalazi u Istočnom Sredozemlju, još pre početka naše ere kada ga pominje i čuveni pisac Ilijade, Homer. Iako postoje neke sitnije razlike između girosa i kebaba, najviše oličene kroz način aranžiranja jela i „obogaćenja“ prilozima, sličnost je neosporna.

Sličnost se jasno vidi samim tim što je giros zapravo nastao od turskog kebaba, tj. jedne njegove verzije.


Kebab se po originalnoj recepturi spremao od jagnjetine, da bi kroz vreme menjao svoj način pripreme, na koji su uticali religija, geografsko područje i kuhinja regije u kojoj se priprema. Tako danas poznajemo kebab i giros od govedine, piletine, pa i prasetine.

Kod nas se češće koristi termin GIROS, tako da ćemo ovo fantastično jelo zvati GIROS.

Da li znate gde se u Zaječaru prodaje najukusniji Giros? Pored toga što je najukusniji, svi prilozi su potpuno prirodni?

Kao što je „Buy me 019“ poznat po fantastičnom sendviču i ukusnoj pici, Giros takođe spada u nešto najbolje sa menija restorana brze hrane „Buy me 019“.

Giros od piletine, sa prirodnim prelivima, limunovom kiselinom i ostalim dodacima, čini ovaj grčko-turski specijalitet još ukusnijim.

Sledeće nedelje pratite portal Glas Zaječara, zato što „Buy me 019“ nagrađuje naše čitaoce Girosom.

Reklame1 komentar