Reklame

U okviru programa 6. Festivala hrišćanske kulture, koji je juče svečano otvoren u Zaječaru, danas je održana sveta arhijerejska Liturgija, a zatim je otvorena izložba ,,Zapadno slikarstvo u istočnom ruhu” Mirne Jovanović.

Danas je povodom dana Crkvene Nove godine, sa početkom u 9 sati, održana sveta arhijerejska Liturgija, koja je služena na temeljima ranohrišćanske bazilike na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana. Liturgiju su služili Vladika Ilarion i David.

U 11 časova otvorena izložba ,,Zapadno slikasrvo u istočnom ruhu” autorke Mirne Jovanović, iz Republike Srpske iz Beljine.

„Po profesiji sam glumica i ikonopisac. Ovo izložbu koja broji 24 slike, radila sam dve godine. Pošto sam ikonospisac iskoristila sam vizantijski stil koji postoji toliko vekova. Zato sam zapadne umetnike prikazala u vizantijskom stilu. Pronašla sam da su pojedini zapadni umetnici bili inspirisani tim stilom“.kazala je ona za portal Glas Zaječara.

Po njenim rečima njena najveća inspiracija su slike Gustava Klimta i Renea Magrita, kao i Van Gog.

Ljubitelji ranohrišćanske umetnosti imaće priliku da večeras, 14. septembra, u galeriji Narodnog muzeja ,,Zaječar” prisustvuju izložbi fotografija „Ranohrišćanske grobnice Niša”.