Reklame

Više građana naselja „Ključ“, i Kotlujevca, danas se obratilo redakciji portala Glas Zaječara, da je nad njihovim kućama leteo „Dron“.

Oni smatraju da je na ovaj način povređena njihova privatnost pošto je letelica kojom upravlja za sada, nepoznati operater,  preletala iznad njihovih domova.

Pravilnik DCV ne predviđa lokacije gde je korišćenje bespilotnih vazduhoplova eksplicitno zabranjeno, ali predviđa uslove pod kojima se letenje može odvijati, odnosno ko i kako mora odobri traženu aktivnost:

  • Dron može da leti samo danju i sve vreme da bude u vidnom polju onog ko upravlja, i to do 500 metara od njega
  • Maksimalna visina je 100 metara iznad tla, izuzev ako Direktorat dozvoli upotrebu na većoj visini
  • Svi bespilotni vazduhoplovi mogu da se koriste u neizgrađenom i nenaseljenom području u kom nema ljudi, ili izgrađenom, ali naseljenom području u kom postoje građevinski objekti koji nisu namenjeni za život ljudi, u kojem se povremeno zadržavaju.
  • U privredne svrhe uz prethodno odobrenje Direktorata moguće je koristiti ih i u naseljenim područjima.

Zakon o vazdušnom saobraćaju predviđa prekršajnu odgovornost za lica koja koriste bespilotni vazduhoplov suprotno odredbama člana 10, koji zahteva da neugroženu bezbednost, saglasnost pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi, odogovornost lica za nanetu štetu. Kazne za prekršaj kreću se od 25.000 do milion dinara za pravna lica, a fizičko od 10.000 do 50.000 dinara.

Portal Glas Zaječara već je pisao o dronovima ovde, tako da se bliže možete upoznati sa zakonima i pravilima o korišćenju ove letelice.

Pozivamo nadležne da preduzmu aktivnosti za zaštitu privatnosti naših sugrađana.

 

Reklame1 komentar