Foto: Glas Zaječara ulica Ivana Milutinovića
Reklame

Najveći problem, prema rečima gradonačelnika, za rekonstrukciju ulice Ivana Milutinovića predstavlja četrdesetak stabala lipe koja će, kako bi rekonstrukcija bila sprovedena, biti posečena. U narednih nekoliko dana službena lica Gradske uprave Zaječar anketiraće građane. Građani će biti u prilici da se  izjasne da li su „za“ ili „protiv rekonstrukcije“ ulica. Ukoliko se građani izjasne da su protiv seče lipa, rekonstrukcije ulica neće biti! Pitali smo Ljubomira Đuričića bivšeg direktora za izgradnju i nekadašnjeg direktor JKP „Vodovod“ Zaječar, Marka Paunovića ,  kakvog su oni mišljenja da li je nužno seći drveće, i kako koren ovog drveta utiče na kanalizacione cevi.

Nekadašnji direktor Direkcije za izgradju Ljubomir Đuričić je uveren je da je rekonstrukcija moguća bez sečenja drvoreda lipa.

foto: screenshot youtube Ljubomir Đuričić

„Nikako seča, zato što postoji način da se reši problem tog površinskog korena. Ako oni iz GU Zaječar ne znaju kako to da reše, neka se obrate ljudima iz Prokuplja koji su rešili isti problem kao naš, bez sečenja drveća.“kazao je Đuričić za portal Glas Zaječara.

Sličnog mišljenja je i nekadašnji direktor JKP „Vodovod“ Zaječar, Marko Paunović koji objašnjava kako rešiti problem ako koren drveta smeta cevima za kanalizaciju.

Foto: zajecaronline Marko Paunović bivši direktor JKP „Vodovod“ Zaječar

„Po mom skromnom misljenju, nije neophodno seći drvored već, u skladu rečima stručnih ljudi koje sam imao prilike da čujem, uraditi neophodnu „korekciju korena“, ukoliko su lipe u dobroj kondiciji i zdrave. Što se tiče uticaja na deo vodovodne mreže od tzv „azbestnih“ cevi, ovaj problem se i ovako rešava zamenom sa polietilenskim cevima i eventualnim manjim pomeranjem, tako da smatram postoje bolja rešenja od seče stabala koja oplemenjuju životnu sredinu“.- istakao je Paunović.

Podsećamo, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić najavio je realizaciju obimnog projekta rekonstrukcije ulica u Zaječaru. 

Rekonstrukcijom ulica Ivana Milunovića, Save Kovačevića i Pavla Ilića konačno će biti rešeno pitanje atmosferske kanalizacije, koja će biti razdvojena od fekalne. Novi atmosferski kolektori prihvataće kišnicu i odvodiće je pravo u Tmok.

Biće to moderna saobraćajnica, sa modernim trotoarima, potpuno sređena. Najveći problem je 45 lipa starih oko 50 godina i više. Te lipe ne mogu da ostanu tu, ali sa stanarima ćemo razgovarati da odmah prilikom rekonstrukcije bude posađeno novo drveće ne mlađe od četiri godine, koje će oni odabrati. Međutim, lipe ne mogu da budu posađene jer one spadaju u alergene i njihova sadnja nije dozvoljena na javnim površinama, ali ćemo ozeleniti celu tu ulicu“.

Najavljena seča lipa u ulici Ivana Milutovića u Zaječaru izazvala je burne reakcije javnosti. Iako su svi saglasni da je rekonstrukcija ulice Ivana Milutinovića neophodna, mišljenja u pogledu seče lipa su podeljenja: deo stanara smatra da je seča nephodna, dok deo smatra da lipe treba i vredi sačuvati.

Imajući u vidu reakcije javnosti, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić najavio je da će službena lica Gradske uprave u Zaječaru u narednih nekoliko dana sprovesti anketu u ulicama Ivana Milutinovića, Pavla Ilića i Save Kovačevića.

Ukoliko se stanari ulica izjasne protiv seče lipa, rekonstrukcije ulica neće biti, a novac će biti preusmeren na rekonstruckiju druge faze projekta kazao je gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić.