U narednih nekoliko dana službena lica Gradske uprave Zaječar anketiraće građane. Građani će biti u prilici da se  izjasne da li su „za“ ili „protiv rekonstrukcije“ ulica. Ukoliko se građani izjasne da su protiv seče lipa, rekonstrukcije ulica neće biti!

Najavljena seča lipa u ulici Ivana Milutovića u Zaječaru izazvala je burne reakcije javnosti. Iako su svi saglasni da je rekonstrukcija ulice Ivana Milutinovića neophodna, mišljenja u pogledu seče lipa su podeljenja: deo stanara smatra da je seča nephodna, dok deo smatra da lipe treba i vredi sačuvati.

Imajući u vidu reakcije javnosti, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić najavio je da će službena lica Gradske uprave u Zaječaru u narednih nekoliko dana sprovesti anketu u ulicama Ivana Milutinovića, Pavla Ilića i Save Kovačevića.

„U narednih nekoliko dana službena lica gradske uprave u Zaječaru sprovešće anketiranje Vas, stanara ovih ulica (a posebno dela u kojem postoje lipe koje su tu više decenija), te izvršiti Vaše pismeno izjašnjavanje da li ste za NEOPHODNO uklanjanje ovog drveća koje svojim korenovim sistemom ometa rekonstrukciju i nanosi štetu podzemnim instalacijama i rekonstrukciji trotoara ili niste.

Apsolutno ne želimo da novac (oko 165.000.000- dinara) uložimo u nešto što će izazvati Vaš gnev i nezadovoljstvo.

Razni mešetari, najviše oni kojih se Vaše ulice uopšte ne tiču, danima podgrevaju atmosferu i gone narod na bunt raznim poluinformacijama, pričom o nekakvim krađama i “pranju novca”, brigom za lipe, njihov cvet i miris i sl. Da ne bismo ispali vlast koja je gluva na apele građana mi želimo da čujemo Vas kojih se život u ovim ulicama tiče. Ako vi kažete NE, a uprkos njihovim bajkama da “lipe i ostalo drveće ne mora da se poseče”, mi ULICU NEĆEMO DIRATI i rekonstrukcije neće biti.“ – izjavio je Boško Ničić

 Ukoliko se stanari ulica izjasne protiv seče lipa, rekonstrukcije ulica neće biti, a novac će biti preusmeren na na rekonstruckiju druge faze projekta.

„Novac ćemo preusmeriti na rekonstrukciju II faze ovog projekta (ul. Hajduk Veljkova od ostrva i Izvorski put do raskrsnice sa Miloša Obilića) i nisam siguran da li ćemo mi, ili bilo koja vlast posle nas) uspeti ikada ponovo da ovezbedimo novac za TOTALNU REKONSTRUKCIJU Vaših ulica.

TOTALNA REKONSTRUKCIJA je podrazumevala: potpunu zamenu vodovodnih (azbestnih) i kanalizacionih cevi i hidrantsku mrežu,  izradu mreže za odvod atmosverskih voda (koja nije postojala (bila je spojena sa fekalnim kanalizacijom); izradu nove mreže javne rasvete sa led svetiljkama; nabavku novih kanti za smeće na trotoarima i klupa za sedenje i izradu cvetnih “polja”; potpunu zamenu svih ivičnjaka; izradu trotoara od behaton ploča ; potpunu zamenu podloge i izradu nove kolovozne presvlake sa dva sloja asfalta i sadnju oko 200 novih sadnica drveća (starosti 4-7 godina) onih sadnica koje Vi odaberete kao najprikladnije za Vaše ulice (od 15 ponuđenih nealergenih vrsta).“ – dodao je Ničić

 Gradonačelnik Ničić naglasio je da je na građanima da donesu odluku:

„Ukoliko Vi to sve ne budete želeli i mislite da Vas neko vara i želi Vam zlo mi Vas ninašta nećemo primoravati. Imamo spremnu drugu fazu gde ćemo odobreni novac utrošiti ako Vi ne želite da omogućite rad po projektu koji su uradili izuzetno stručni ljudi kompanije “STRABAG” .

Znači ODLUKA JE NA VAMA a ne na pojedinim “medijima” koji u službi svojih gazda i politikanata sa društvenih mreža, za sitne novce, potpaljuju atmosveru, svađaju nas i pokušavaju da stvore atmosferu da će Vam neko nešto podvaliti i ugroziti Vašu životnu sredinu. Ukoliko Vi tako odlučite niko Vam ulice dirati neće i možete mirno da spavate ali ako odlučite da ZAJEDNO radimo onda upravo Vi morate, odlučno, reći NE onima koji bi da rešavaju probleme u Vaše ime. Stojimo Vam na raspolaganju ali vremena za, beskrajna, “pogađanja” nemamo jer ovaj posao mora da se završi do kraja oktobra. Znači u narednih desetak dana na Vama je odgovor: DA ili NE !“ – zaključio je Ničić