Foto: screenshot n1

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je kompanija „Rio Tinto“ nije otišla iz Srbije jer poseduje „značajnu količinu zemlje“.

„Vi ne možete tim ljudima (kompaniji) da oduzmete tu zemlju. Ako to uradite, vi ste krenuli u nacionalizaciju. Ako krenete u nacionalizaciju, onda u ovoj zemlji nema nikakve pravne sigurnosti kako za investitore, tako i za pravna lica“, rekla je Brnabić.

Izrazila je nadu da ni naredna vlada neće pokušati da uradi nešto slično.

Prema njenim rečima, meštani u tom delu Srbije dobrovoljno su prodali zemlju „Rio Tintu“.

„Nijedan milimetar zemlje koju poseduje Rio Tinto nije rezultat eksproprijacije. Oni su ponudili neki novac, ti ljudi su to prodali. Vi ne možete tu zemlju da oduzmete“, kazala je ona.

Navela je da je „Rio Tinto“ došao u Srbiju nešto pre 2004. godine, kada su, kako tvrdi, zakoni o rudarstvu izmenjeni tako da kada neko ima istražna prava, automatski dobija i eksploataciona prava.

„Na osnovu toga, ‘Rio Tinto’ danas može da tuži Srbiju“, dodala je Brnabić.

Predsednik Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević ocenio je da, što se tiče ugovora sa kompanijom „Rio Tinto“, postoje dve opcije – ili da se raskine, ukoliko već nije raskinut, ili da se obnovi.

Naveo je da bi, u slučaju međunarodnih arbitraža u slučaju raskida ugovora, to bio trošak od „bar pola milijarde za državu“.

„Drugi aspekt je ovaj da se stvori snažan pokretač rasta, ili snažan doprinos rastu – lanac od rudarenja do proizvodnje električnih automobila, gde imamo industrije koje planiraju da proizvode električne automobile. To su zaista neverovatni finansijski efekti“, kazao je Kovačević.

Brnabić se nadovezala i navela da ugovor „kao takav“ ne postoji, već da firma ima dozvolu za istraživanje, koju ne može da dobije niko drugi, ukoliko „Rio Tinto“ sam ne odustane od nje“.

„Država ne može to da da nekome drugom. Mi nemamo ugovor, ali ta dozvola ima snagu. Vi kada ste dali prvu istražnu dozvolu te 2004. godine i nakon toga promenili zakon 2006. godine, produžavali istražna prava do 2012. godne, bivša vlast je državu samo gurala u to“, navela je premijerka.

Izvor: N1

Reklame