Foto: screenshot n1
Reklame


Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da će Srbija uvek donositi odluke brinući samo o svom interesu, pa tako i kad je reč o sankcijama Rusiji.

„Situacija je kompleksna i teška, ali mi samostalno donosimo odluke. Moramo da branimo načela medjunarodnog prava i odluke Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN)“, rekla je Brnabić za TV B92.

Kako je istakla, to su „argumenti“ za odbranu pozicija Srbije.

Ona je rekla i da su „oni sa Zapada“ koji kažu da Srbija mora da ima striktniji stav i da po bilo koju cenu poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, brutalno pregazili njen integritet i Rezoluciju 12 44 SB UN, što je „licemerje“.

„To govori o kompleksnosti situacije u kojoj se nalazimo“, rekla je Brnabić.

One je navela da je „neozbiljno i licemerno“ i što je opozicija u izbornoj kampanji bila protiv sankcija Rusili ili je o tome ćutala, a danas traži njihovo uvodjenje.

Prema njenim rečima, u Srbiji postoji i „šesta kolona“, onih koji su za to da se bude po svaku cenu na strani Rusije, bez obzira na posledice.

Brnabić: Odnosi Srbije i EU strateški i suštinski, iako nema saglasnosti po svim pitanjima

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da su odnosi Srbije i EU „strateški i suštinski“, iako se Beograd i Brisel ne slažu po svim pitanjima.

Brnabić je za televiziju B92 rekla da je jučerašnja poseta predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela bila potrebna da bi se videlo da postoji suštinska veza Srbije i EU.

„Ta poseta je bila potrebna da bi videli da nije to sve samo pritisak (EU na Srbiju zbog neuvodjenja sankcija Rusiji) i da tu postoji jedna duboka i suštinskaa veza izmedju Srbije i EU“, rekla je ona.

Navela je i da se Srbija i EU ne slažu po svim stvarima.

„I kada smo započinjali pregovore sa EU, nije bio dogovor da svoju spoljnu politiku uskladimo 100 odsto sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, već postepeno“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, kada Srbija postane država članica EU, njena spoljna politika mora da bude 100 odsto uskladjena sa poltikom EU.

„Ne slažemo se po svim pitanjima, ali naši odnosi sa EU su strateški i oni su suštinski“, rekla je ona.

Navela je da je 70 odsto investicija u Srbiju iz država članica EU, a skoro 70 odsto izvoza Srbijed ide u EU.

„Svakako smo deo tog evropskog prostora i ekonomski i politički i kulturno“, rekla je ona.

Izvor: Beta

Reklame