Foto: pixabay
Reklame

Dan rudara, 6. avgust, na prigodan način biće obeležen i ove godine u Boru. Doduše, tradicionalni večernji koncert ovog puta će izostati, ali će u čast rudarskog praznika biti organizovano više različitih programa.

-Nizom izložbi i manifestacija Grad Bor će i ove godine obeležiti 6.avgust, Dan rudara. Obeležavanje ovog značajnog datuma za sve rudare, zaposlene u rudarskim kompanijama u gradu, sve građane i sam grad proteći će tematskim programima u organizaciji ustanova kulture i turizma, a pod pokroviteljstvom Grada Bora – saopštila je pres služba Grada Bora.

Zavičajno odeljenje Narodne biblioteke Bor je povodom sto godina starog borskog kopa i organizovane površinske eksploatacije pripremilo izložbu fotografija “Stari borski kop” koja će biti postavljena na platou Doma kulture. Izložene fotografije pomoćiće posetiocima da se upoznaju sa istorijom rudarenja u Boru.

Sutra će takođe povodom Dana rudara, u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru od 18 do 20 sati,stručni vodiči voditi posetioce kroz izložbu “Bor i okolina u bronzano i gvozdeno doba u svetlu novih istraživanja”. Turistička ponuda Bora biće predstavljena na Bazaru povodom Dana rudara.

Ova izložba suvenira, rukotvorina, proizvoda starih i tradicionalnih zanata promotivno-prodajnog karaktera odvijaće se sutra od 17 do 21 čas, takođe na platou kod Doma kulture.

-Nakon konsultacija sa kompanijom Srbija Ziđin Koper u vezi sa učešćem u organizaciji obeležavanja Dana rudara, ove godine će, iz razloga epidemiološke situacije, izostati tradicionalni večernji koncert pod pokroviteljstvom ove kompanije – saopšteno je iz gradske kuće.

U čast Dana rudara, sutra će na planini Stol u blizini Bora biti održana manifestacija “Kosidba na Stolu” koja je i deo “Borskog kulturnog leta”. “Kosidba na Stolu” je individualno takmičenje u košenju parcele livadske trave na tradicionalan način u neposrednoj okolini Planinarskog doma.

Turistička organizacija Bor organizuje ovu manifestaciju koja, kako navode u ovom preduzeću, u oblasti turizma ima izuzetan značaj za grad Bor.

Izvor: Danas

Reklame