Rudarski basen Bor, foto: Serbia ZiJin Cooper
Reklame


U naredna četiri meseca stari topionički sistemi biće povezani sa novim, jer Serbia Zijin 
Copper ubrzano sprovodi tehničku rekonstrukciju i izgradnju novih konvertora, anodnih 
pećiidrugihpostrojenja.Biće zamenjeni elektrostatičkifilter. Serbia Zijin Copper je dosad uložila više od 1,2 milijarde dolara u modernizaciju procesa u nekadašnjem RTB-u Bor, a preko 170 miliona dolara investirano je u zaštitu životne sredine.

Jutros u 4.15 zaustavljena je i ispražnjena fleš-peć, čime je i zvanično počeo veliki remont metalurških agregata u borskoj topionici. Serbia Zijin Copper ubrzano sprovodi tehničku rekonstrukciju i izgradnju novih konvertora, anodnih peći i drugih postrojenja, pa će u naredna četiri meseca, pošto je planirano da remont traje do septembra, stari topionički sistemi biti povezani sa novim. Biće zamenjen i elektrostatički filter kako bi se sveobuhvatno prikupljale i tretirale čestice prašine iz procesa topljenja. Izgradnja tog sistema biće završena tokom ove godine, nakon čega će kvalitet vazduha u Boru biti još bolji.

Serbia Zijin Copper je dosad uložila više od 1,2 milijarde dolara u modernizaciju procesa u nekadašnjem RTB-u Bor, a preko 170 miliona dolara investirano je u zaštitu životne sredine. Višedecenijski problem zagađenog vazduha u Boru je u velikoj meri već rešen, jer se vrednosti svih emisija nalaze u dozvoljenim granicama, a vrlo često su i daleko ispod tih granica.

Po završetku projekta tehničke rekonstrukcije, izgradnje i proširenja očekuje se da će Serbia Zijin Copper do 2025. dostići godišnji proizvodni kapacitet 180.000 tona katodnog bakra i tri do pet tona zlata godišnje.

Reklame