Foto: Eparhija Timočka

Praznik Silaska Svetoga Duha na Apostole svečano je proslavljen u podgoračkoj crkvi koja je posvećena ovom prazniku.

Crkva je izgrađena i osvećena 1838.godine, te je povodom sto osamdestogodišnjeg jubileja služena Sveta arhijerejska Liturgija.

Foto: Eparhija Timočka

Služio je Episkop timočki g. Ilarion uz sasluženje protojereja Zorana Jovića, paroha negotinskog, protojereja Dejana Milivojevića, paroha boljevačkog, protojereja Perice Božunovića, paroha knjaževačkog i starešine crkve podgoračke protonamesnika Milorada Filipovića.

Foto: Eparhija Timočka

Hram je bio ispunjen decom, vernim narodom Podgorca i okoline, kao i predstavnicima škole, lokalne i opštinske samouprave, doma zdravlja iz Boljevca… Pričestilo se na desetine dece i vernika. Vladika je odlikovao nadležnog sveštenika jereja Milorada Filipovića, zvanjem protonamesnika.

Foto: Eparhija Timočka

Na kraju liturgijskog sabranja Preosvećeni vladika je održao prigodnu besedu, čestitavši jubilej i napomenuvši periode ratova i neprilika na koje je ovaj hram nailazio i poučio verni narod da uprkos svemu što nas snalazi u svakodnevnom životu, brige, tuge, umor… moramo najpre imati potrebu za Svetom Liturgijom, izvorom svih dobara.

Foto: Eparhija Timočka

Nakon besede, služeno je večernje sa kolenopreklonim molitvama, prilikom čega je verni narod uz molitvu pleo venčiće od trave, ponevši ih radi blagoslova u svoje domove, po tradiciji koja prati ovaj praznik. Prerezan je slavski kolač sa ovogodišnjim kolačarem i domaćinom protonamesnikom Miloradom Filipovićem, a domaćin za narednu godinu je predsednik Crkvene opštine podgoračke g. Slaviša Ilijonić.

Foto: Eparhija Timočka

Povodom praznika i jubileja pripremljena je svečana trpeza, postavljena ispod velelepnog, novosagrađenog trema, koji je izgrađen za ovu namenu po blagoslovu Episkopa Ilariona a donacijom Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade R. Srbije i Opštine boljevačke. Prilogom vernika urađen je deo betonske ograde oko crkvene porte.

Izvor: EPARHIJA TIMOČKA