Foto: Dejan Antonijević

Arheološka radionica biće održana od 15. do 19 marta u Zvezdanu. Arheonica je namenjena osnovcima od petog do osmog razreda iz Gamzigrada i Zvezdana koji zajedno pohađaju Osnovnu školu „Hajduk Veljko“ u Zvezdanu. Cilj Arheonice je da se učenici upoznaju sa arheološkim nasleđem pronađenim u toku iskopavanja na Feliks Romiljani, rimskoj carskoj palatai koja se nalazi na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine.

Pošto se sela Gamzigrad i Zvezdan nalaze u samoj blizini ove palate, učenici će imati priliku da se upoznaju sa lokalnom istorijom i da spoznaju drevni svet koji ih okružuje. Osnovci će imati imati nastavu sa arheolozima iz Neozoik fondacije, koji se inače bave edukacijom mladih i promocijom arheologije i kulturnog nasleđa. Pored časova, biće organizovani obilasci Narodnog muzeja „Zaječar“ i samog lokaliteta Feliks Romulijane, kako bi se učenici izbliza upoznali sa materijalnim kulturnim nasleđem.

Arheonicu organizuju Neozoik fondacija i Narodni muzej „Zaječar“ uz podršku projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine.

Arheonica počinje je u sredu, 15. marta, od 11:45 časova u OŠ „Hajduk Veljko“ u Zvezdanu. Prvog dana se očekuje davanje izjava medijima od strane organizatora i projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“. Obilasci Muzeja i Feliks Romulijane će biti u toku vikenda, ali tačan termin još uvek nije ustanovljen.

Reklame