Foto: Pixabay
Reklame

Najmanje devet direktora i investitora u kompanijama koje proizvode vakcine protiv korona virusa prešlo je u milijardere protekle godine zahvaljujući patentima na vakcine, saopštila je grupa nevladinih organizacija.

Narodna alijansa za vakcine, koja okuplja neprofitne organizacije kao što su Globalna pravda sada, Oksfam i UNAIDS, zatražila je od farmaceutskih kompanija da podele svoju tehnologiju radi ubrzanja globalne proizvodnje vakcina, dok broj zaraženih naglo raste u mnogim siromašnijim zemljama, navodi Glas Amerike.

„Farmaceutske kompanije koje su razvile neke od najpoznatijih vakcina protiv korona virusa, kao što su Fajzer i Moderna, ostvaruju ogromne zarade od monopola nad tim vakcinama. Kao rezultat toga, njihovi investitori i direktori su prvi put postali milijarderi“, rekao je za Glas Amerike jedan od direktora Oksfama Maks Loson.

Pozivajući se na sopstvenu analizu spiska bogatih, koji časopis Forbs objavljuje u aprilu, Narodna alijansa za vakcine navodi da su medju novim milijarderima izvršni direktori američke farmaceutske kompanije Moderna i nemačkog Bionteka, koji je razvio vakcinu u saradnji sa Fajzerom.

Forbs dodaje da u milijardere sada spada i četvoro direktora ili investitora povezanih sa Modernom i tri direktora kineske kompanije „CanSino Biologics“.

Direktor Oksfama Loson rekao je da su poreski obveznici podneli teret finansijskog rizika od razvoja vakcine.

„Te vakcine protiv korona virusa finansirali su poreski obveznici, kao što smo ja i vi. To znači da nisu imovina tih kompanija i da ne bi trebalo da se koriste za ostvarivanje ogromnih profita“, naveo je Loson.

Dodao je da patenti na vakcine omogućavaju farmaceutskim kompanijama da diktiraju njihovu cenu i distribuciju.

„Zbog tih monopola, na kraju se stvaraju veštačke nestašice. I postoji dovoljno prostora da te kompanije ostvare dobru zaradu, a ne ogromne profite, i da prave milijardere, ali i da istovremeno dele svoju tehnologiju, intelektualnu svojinu i da dozvole svim kompetentnim proizvodjačima vakcina da proizvode vakcine koje su nam potrebne“, rekao je Losonza Glas Amerike.

Izvor: Danas