Foto: Timok održavnje

Ozelenjavanje ulice Pavla Ilića Veljka, koje je započeto pre nekoliko godina, ovih dana je završeno. Nakon rekonstrukcije drugog dela ulice, od Crnogorske do ulice Miloša Velikog, radnici Javnog komunalnog preduzeća „Timok održavanje“ posadili su 57 sadnica šarenolisnog javora, čime je posao ozelenjavanja te zaječarske ulice završen.

Kako su već ranije objašnjavali nadležni iz tog javnog preduzeća, posađen je šarenolisni javor, trobojni, dekorativna vrsta koja za sada još nije sađena na javnim površinama u gradu.

„Sadnice su dosta kvalitetne, visoke su oko 2,5 do 3 metra, kalemljene na visini od 2,20 metra, što je jedan od preduslova za drvoredne sadnice. Koren i busen su dobro formirani, a kada govorimo o korenu, ono što je najviše interesovalo stanare ove ulice je, kako se koren kasnije ponaša. Odgovor je taj, da je koren javora inače, pa i ove vrste, ne invazivan, tako da neće doći do toga da u budućnosti koren podigne trotoar ili da ošteti podzemne instalacije, tako da je veoma zahvalan za sadnju“, istakli su nadležni.

Podsetimo, januara 2020. godine, nakon rekonstrukcije jednog dela ulice, od Ivana Milutinovića do Crnogorske, posađeno je 40 sadnica javora, a za nastavak sadnje u drugom delu ulice, čekalo se na završetak radova, kao i na povoljne vremenske uslove.

Ukupno je u ulici Pavla Ilića Veljka posađeno 97 sadnica javora.

Izvor: Timok održavanje

Reklame