Foto: Printscreen Aleksandar Milikić
Reklame

Meštane sela koja se nalaze u neposrednoj blizini kolektora uznemirile su nezvanične informacije da je došlo do popuštanja kolektora, te da su naselja ugrožena.

Štab za vanredne situacije je zasedao i naložene su mere koje kompanija Zi Đin mora da preduzme, a prema rečima gradonačelnika Bora meštani nisu ugroženi.

„Kako je u procesu proizvodnje utvrđeno da je došlo do nekih većih gubitaka vode u samom Nultom polju Veliki Krivelj, neophodno je da građani znaju da to ne predstavlja opasnost po zdravlje i bezbednost naših sugrađana na teritoriji grada Bora i okolnih sela.

Sam događaj je deo procesa rudarenja i ono što smo utvrdili na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije jeste da nijedan rudarski, kao ni objekti koji se odnose na sakupljanje vode iz kolektora, u ovom slučaju brane, nisu ugroženi. U pitanju je proboj vode do kolektora koji povećava protok vode na izlazu iz samog kolektora, a kompanija ZiJin je juče u popodnevnim časovima preduzela sve neophodne mere za zaustavljanje i sprečavanje priliva tehnološke vode u kolektor.

Ono što je naloženo kompaniji jeste da se nastavi sa merenjem protoka vode na izlazu iz kolektora, kao i sa merenjem kvaliteta voda na pomenutom mestu. Takođe, kompanija ima zadatak da po hitnosti preduzme sve aktivnosti na utvrđivanju činjeničnog stanja i pomogne u sanaciji, dok ćemo mi pratiti stanje na terenu i izveštavati javnost, iako građani nemaju razloga za brigu kada govorimo o ovom pitanju, a stručne ekipe su u pripravnosti da reaguju po potrebi“.kazao je Milikić.