Foto: Zajecaronline
Reklame

Prema zvaničnim podacima u Zaječaru je danas registrovano 13 novih slučajeva korona virusa. U telefonskom razgovoru za portal Glas zaječara direktorka ZZJZ Timok, kazala je da je reč o licima zaposlenim u ustanovi NPTK „Zoran Radmilović“ u Zaječaru.

ŠVS grada Zaječara saopštio je danas da je još 13 Zaječaraca pozitivno na COVID-19.

U telefonskom razgovoru direktorka ZZJZ „Timok“ u Zaječarau, potvrdila je da je reč o zaposlenima u NPTK „Zoran Radmilović“ u Zaječaru.

Direktorka je naglasila da ne može da tvrdi niti ima saznanja na koji način su se lica inficirala, ali iz ŠVS-a grada Zaječara njoj je rečeno da pomenuta ustanova nije radila od uvođenja vanrednog stanja.

Prema tvrdnji pojedinih zaposlenih u NPTK „Zoran Radmilović“ u Zaječaru Uprava pozorišta je pozvala određeni broj radnika da u ponedeljak 11. maja dođu na posao.

„Oko dvadesetak radnika se pojavilo i radilo do 15. maja kada je Štab naložio obavezno testiranje pa povratak na posao“, kaže naši sagovornici iz NPTK „Zoran Radmilović“.

„Radili smo od 8 do 16 sati, uobičajne poslove kao i što smo radili pre vanrednog stanja“,– rekao je za portal Glas Zaječara jedan od sagovornika.

Prema njihovim rečima niko od radnika nije imao simptome bolesti, i svi su bili u šoku kada su neki dobili rezultat da su pozitivni, a pojedini zaposleni još uvek čekaju rezultate.

„Danas je stigao deo rezultata. Rezultati su pokazali da su njih 13 pozitivni na COVID 19, 3 radnika treba da ponove test, a njih 10 još uvek čekaju rezultate“.kažu naši sagovornici.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić za portal Glas Zaječara kazao je da NPTK „Zoran Radmilović“ nije radila od uvođenja vanrednog stanja, te da je mogući uzrok infekcije, individualni međusobni kontakti.

foto: facebook Boško Ničić

 „Ustanova, koju navodite, nije, sem dežurstva neophodnih službi, radila te eventualno “zaražavanje” ne može biti rezultat lokalne transmisije već individualnih međusobnih (verovatno nezaštićenih) kontakata. U svakom slučaju nakon pristizanja rezultata Štab će, bude li potrebe, izdati saopštenje i reagovati shodno stručnim savetima epidemiologa i sanitarne inspekcije“.- ističe Ničić.

O navodima zaposlenih da je ustanova NPTK „Zoran Radmilović“ radila u periodu od 11 do 15 maja, Ničić kazao sledeće:

„Nemam nameru da se bavim Vašim “saznanjima” iz “pouzdanih” izvora. Radili su oni koji su morali, kao i u drugim firmama, da dežuraju i uz poštovanje svih mera zaštite koje je ŠVS propisao. Mi se ne bavimo manipulacijama, a činjenice oko virusa, ako se pokaže da ga je bilo, utvrdiće nadležne institucije zadužene za istragu u ovakvim slučajevima.
Ne želim da se bavim predpostavkama, a vrlo sam korektno odgovorio na postavljeno pitanje. Trenutno su u obradi testovi za više institucija u gradu te je potpuno suludo “upirati prst” samo u jednu. Istine radi institucija o kojoj govorite je inače obustavila sve aktivnosti (manifestacije, predstave, probe, folklor, hor…) pre dva meseca te ne vidim razlog za bilo kakav strah da je u njoj dišlo do širenja virusa“.

Ničić je na kraju istakao da ukoliko ZZJZ „Timok“, kao i u slučaju RU Lubnica, potvrdi način transmisije virusa, biće sprovedena istraga.

„Treba prvo proveriti gde su, eventualno pozitivni, zaraženi pa onda informacije plasirati. Ako nam ZZJZ da takvu informaciju, kao i u slučaju RU Lubnica, tražićemo istragu nadležnih organa da ne bismo bezrazložno širili paniku i usmeravali “gnev” na one koji nisu krivi. Ako se neko nije pridržavao propisanih mera samozaštite za to ne mogu biti odgovorne ustanove i firme već te osobe lično“.

Podsećamo, Štab za vanrеdnе situacijе grada Zajеčara je, na sеdnici održanoj 19.05.2020. godinе, donеo zaključak o radu ustanova kulturе na tеritoriji grada Zajеčara