Foto: Omladinski centar
Reklame

U petak, 23. septembra u bašti Omladinskog centra se održava humanitarni koncert zaječarskih bendova. Sav prihod od koncerta namenjen je lečenju Lenke Ljubisavljević, devojčice koja uskoro puni tri godine i kojoj je neophodna novčana pomoć za lečenje u inostranstvu. Na humanitarnoj svirci nastupiće zaječarski bendovi: Madicine, Baker boys i Drti band. Početak manifiestacije zakazan je za 20 časova, a ulaz je 200 dinara.

Dan nakon koncerta, u subotu, učenici osnovne škole „Ljuba Nešić u 10 časova u crkvenom dvorištu organizuju humanitarno kreativnu radionicu sa dečijim rukotvorinama, slatkišima i slanišima kako bi ponovo pomogli malenoj Lenki Ljubisavljević i pozivaju sve Zaječarce da im pridruže.

Od svog rođenja Lenka je bila mirna i slabo je napredovala u težini. Nakon navršenih 6. meseci majka primećuje da Lenka nepravilno sedi pri hranjenu i insistira da dete pregleda doktor fizikalne medicine. Nakon pregleda konstatovana je funkcionalna skolioza kičmenog stuba.

Tada roditelji kreću u iscrpne analize i nakon urađenog magneta glave se postavlja njena druga dijagnoza : Malformacija mozga – pahigirija sa frontalnom lizencefalijom. Radiolog konstatuje da je Lenkin mozak stao u razvoju u gestacijskom periodu i da je genetika najčešći uzrok ovog stanja.

Deca sa ovim stanjem imaju epilepsiju, skraćen životni vek, nikada ne prohodaju i ne progovore, imaju problema sa gutanjem i prati ih teška mentalna retardacija. Ubrzo, zbog slabog napredovanja i rasta Lenka dobija još jednu dijagnozu- Mikrocefalija.

Posle prvobitnog šoka roditelji primećuju da se njihovo dete po mnogo čemu razlikuje od dijagnoza koje su joj dodeljene. Ona se raduje roditeljima i bratu, izgovara slogove, aktivno se igra igračkama i prati pogledom. Takođe, ona još uvek nema epilepsiju koja je gotovo obavezan pratilac ovog stanja. Iako Lenka ima nezrelost očnih nerava naučila je da funkcioniše uz pomoć zvuka jer su joj slušni putevi čudom, prema rečima lekara, potpuno očuvani.

Po dobijanju dijagnoza sa njenih 12 meseci roditelji kreću sa iscrpnim vežbama. Tada Lenka nije mogla još uvek da sedi. Do danas, sa nepune dve i po godine, Lenka je postigla fenomenalne rezultate za njeno stanje. Ona sada sedi, puzi, diže se u visoko klečeći položaj i pruža korake pri pridržavanju. Uvedena joj je čvrsta hrana i javljaju se prvi znaci svesnosti. Na žalost, mikrocefalija preti da poništi postignute rezultate te je neophodna konstantna stimulacija razvoja kroz defektološke i logopedske tretmane,  radne terapije, kao i kroz fizikalne vežbe i senzornu integraciju.

Da bi se izvukao Lenkin maksimum potreban je kontinuirani rad koji iziskuje mnogo novca a roditelji su do sada iscrpeli sve resurse i ovim putem se obraćaju svim humanim ljudima da im pomognu.

Sredstva su joj potrebna za lekove, suplemente, intenzivne fizikalne tretmane, specijalističke preglede, laboratorijske analize, logopedske i defektološke tretmane, oprema za vežbanje u kućnim uslovima, terapije matičnim ćelijama, tretmane kiseonikom u hiperbaričnoj komori, kao i za putne troškove.

„Nama su lekari preporučili da se urade matične ćelije, jer se ona mentalno nije probudila sa dve i po godine. Oni je i dalje procenjuju kao bebu sa 11 meseci. To prevaziliazi svačiji budžet, a ne samo naš“, kaže Lenkina mama.

„Dugo smo se borili, ali uz sav moj entuzijazam, ovaj problem je prevelik da bismo sami nastavili“, navodi Lenkin otac.

Lenkine roditelje možemo podržati uplatom putem sajta Fondacije Iskorak – OVDE, ili slanjem SMS poruke – 1236 na 3030.

Dinarski račun: 160-6000001381504-56
Devizni račun: 160600000138148225
IBAN: RS35160600000138148225
SWIFT: DBDBRSBG

Reklame