Foto: Glas Zaječara

U 2018. godini na teritoriji grada Zaječara zabeleženo je 179 ujeda pasa. Iz budžeta grada izdvojeno je 11.183.483. dinara za naknade po osnovu ujeda. Rešenje problema je: skloniti sa ulica pse „lutalice“, smestiti ih u azile, i nakon veterinarske obrade, udomljavati.

U proteklim godinama, u Zaječaru, ali i u Srbiji uopšte, zabeležen je porast broja ozleda nanetih od strane pasa bez vlasnika. Uzrok porasta broja registrovanih ozleda često se vezuje za početak uvođenja novčane naknade licima kojima su napušteni psi naneli ozlede, a u više navrata dokazivane su zloupotrebe u cilju pribavljanja nadoknade širom naše zemlje.

Iznos naknade štete za nastale povrede uzrokovane ujedom napuštenih pasa već godinama se na godišnjem nivou u Zaječaru kreće između 10 i 12 miliona dinara, o čemu svedoči i činjenica da je u periodu od 2013 – 2016. godine iz budžeta za ove namene izdvojeno 46 miliona dinara.

U 2018. godini na teritoriji grada Zaječara zabeleženo je 179 ujeda pasa,  a iz budžeta grada izdvojeno je 11.183.483. dinara za naknade po osnovu ovih ujeda.

Pitali smo naše sugrađane da li je po njihovom mišljenju veliki broj napuštenih pasa u grada na Timoku, i da li se boje da i oni ne budu napadnuti.

Gordana Petković

Gordana Petković: „Ima previše pasa i moja ćerka me ne pušta da noću idem sama. Bojim se pasa, ko se još ne boji“?

Marija Matković

Marija Matković: „Mislim da je u Zaječaru previše pasa lutalica, i ne vodi se računa o higijeni. Bojim se za bezbednost svog deteta pošta znam neke ljude koje je ujeo pas“.

Vančić

Vančić P.: „Nema mnogo pasa lutalica u gradu. Kamo sreće da ih ima još više. Psi su dobri a ljudi su loši“.

Marija Mirković

Marija Mirković: „Mislim da ima dosta lutalica u gradu. Ima i sitih ali ima i gladnih lutalica. 2. jula je mog sina ujelo kuče kod biblioteke. Opasni su psi koji su gladni“.

Milutinović Dragi

Milutinović Dragi: „Verovatno ima puno pasa lutalica , ali to niko ne sme da dira. Ne daj bože da me ujede, naravno da se bojim“.

Nikolić Pera

Nikolić Pera: „Nema u Zaječaru puno pasa lutalica, ima ih prepuno. Ta problematika ne znam kako može da se reši. Bojim se zato što kuče ne laje što vas voli već zato što hoće da vas ujede“.

Foto: Borivoje Ristić

Borivoje Ristić: „Na Kraljevici ima oko stotinu kerova. Kod sportske hale kao da su besni. Ako imaš biciklu i kreneš da se voziš jure za tobom do iznemoglosti. Nekada su bili šinteri, danas nema. Danas su kučići važniji i svi ih poštuju“.

Zoran Kos

Zoran Kos: „Ima dosta lutalica u Zaječaru. Manje u centru više na periferiji. Ja se ne bojim ali postoji mogućnost da nekog ujedu, pošto su neki agresivni“.

Miloš Milenković

Miloš Milenković: „Mislim da ima suviše pasa lutalica u Zaječaru. Problem mogu da reše jedino nadležne službe a ja se lično ne bojim njih“.

Ilić Radosav

Ilić Radosav: „Previše je pasa lutalica. Evo tu su bili tri ili četiri i zato sam morao da sednem ovde. Bojim se da me neki ne ujede“.

Regionalni azil za pse u zaječarskom naselju Prlita zvanično je otvorio Saša Mirković, tadašnji predsednik Skupštine grada Zaječara, marta 2014. godine.

Na oko hiljadu kvadratnih metara, sa smeštajnim kapacitetom za oko 200 pasa, prihvatilište će napuštenim psima biti privremeni dom opremljen po evropskim standardima. Gradska uprava za izgradnju ovog prihvatilišta za pse tada je izdvojila 9.300.000 dinara.