Foto: Tim B
Reklame

Gimnazija u Zaječaru ima svog predstavnika i na evropskom takmičenju Stem4youth.

Anđela Bešir, učenica drugog razreda Gimnazije, našla se u timu sa još dve devojčice iz Španije, Mirandom Garsija Lopez i Lourde Navaro, koji se plasirao među šest najboljih na konkursu Stem4youth projekta.

Zajedno sa svojim mentorima, Mladenom Šljivovićem i Manuelom Garsija Pikerasom, posvetile su se rešavanju jednog od 4 problema koje su pred učenike širom Evrope postavljeni.

„Problem koji smo rešavali sastojao se od primene eksponencijalnih funkcija u ekonomiji, fizici, hemiji, ali u rešavanju nekih pitanja iz svakodnevnog života.“– kaže Anđelin mentor, Mladen Šljivović. – „Zanimljivo je i to da kada smo saznali za ovo takmičenje pravila su predviđala da učestvuju samo učenici iz zemalja koje su u Evropskoj uniji, ali posle našeg interesovanja promenili su odluku i dozvolili i učenicima iz zemalja koje su pridružene zemlje u projektu Horizont2020. Takođe je bilo značajno i da tim bude internacionalni, i na našu sreću, javile su nam se dve učenice iz Španijekoje su takođe tražile nekog da bi formirale tim. Tako je i počela saradnja.“

Ovaj tim se nalazi trenutno u drugoj fazi takmičenja, a žiri će nakon intervujua sa timovima odlučiti koja tri tima dobijaju glavnu nagradu – put u CERN.

Naši Zaječarci mogu pružiti pomoć tako što će glasati za tim „B“ budući da će i tim koji ima najbolji projekat po mišljenu publike takođe putovati za Švajcarsku.

Glasanje se može obaviti na sledećem linku:

GLAS ZA TIM „B“

Kliknite na link, skrolujte do kraja stranice, upišite vaš mail,  izaberite tim „B“. Kliknite na polje „submit the vote“. Nakon toga će vam na mail stići link za potvrdu glasa. Klikom na taj link i polje „confirm vote“ koje će se nakon toga pojaviti glasali ste za našu Anđelu Bešir!