U poslednjih nekoliko godina imamo često priliku da čujemo mnogobrojne pritužbe naših sugrađana kako je lekara po odeljenjima i službama sve manje. Takve pritužbe ne dolaze samo od pacijenata, Zaječaraca, već ih često u neformalnom razgovoru možemo čuti i od samih lekara i medicinskog osoblja zaposlenog u Zdravstvenom centru Zaječar. Mnogi strahuju da usled nedostatka adekvatnog kadra mnogim službama i odeljenjima preti gašenje.

Pokušali smo da istražimo kakvo je stanje po pitanju kadrova u ZC Zaječar i da li su strepnje, mnogih naših sugrađana i zaposlenih u pomenutom centru, opravdane, ali uprava se nije odazvala našem pozivu za razgovor.

A pitanja nisu bila teška. Želeli smo da porazgovaramo o kadrovskom stanju medicinskog osoblja u ZC Zaječar, o izazovima sa kojima se susreću po pitanju lekara i medicinskog osoblja u svojim službama i odeljenjima, kao i kakvo je trenutno stanje i dalja perspektiva po ovom pitanju. 

Pitali smo i da razgovaramo o tehničkoj opremljenosti, pošto za ovom temom postoji veliko interesovanje lokalne javnosti. Međutim, umesto odgovora, ZC Zaječar se odlučio za ćutanje.

Održivi razvoj u svakom segmentu savremenog društva tema koja je sve aktuelnija. Ujedinjene nacije su 2015. godine na svom smitu usvojile Agendu 2030 koja se tiča ostvarivanju ciljeva održivog razvoja na globalnom nivou. Države potpisnice su se obavezale da će svaka na svom nacionalnom nivou doprinositi ostvarivanju ovih ciljeva. Republika Srbija je takođe potpisnik ove agende i u svrhu njene realizacije je formirala Multiresornu radnu grupu. 

Ciljeva održivog razvoja ima ukupno 17 i svi su međusobno povezani i naslanjaju se jedan na drugi. Sve zajedno možemo posmatrati kroz tri dimenzije: ekonomski rast, socijalnu inkluziju i zaštitu životne sredine.

Iako su definisani na globalnom nivou, ciljeve održivog razvoja je moguće ostvariti jedino ako svi mi u svojim zajednicama doprinosimo njihovom ostvarivanju.

Jedan od bitnih ciljeva održivog razvoja jeste “Dobro zdravlje”. Na ostvarenje ovog cilja utiču mnogi faktori kao što su zdravi stilovi života, prevencija, dostupnost zdravstvene zaštite i mnogi drugi. Jedan od bitnih faktora jeste i održivost zdravstvenog sistema. On se može posmatrati iz ugla finansijske održivosti i ugla kadrovske održivosti. Nama je uvom tekstu posebno interesantan ugao kadrovske održivosti zdravstvenog sistema u Zaječaru, koji je deo nacionalnog sistema.

U ovom tekstu pokušali smo malo da istražimo kakvo je stanje po pitanju kadrova u ZC Zaječar i da li su strepnje mnogih naših sugrađana opravdane.

Pored toga što na nekim mestima nemamo ljude na specijalizaciji, saznali smo, doduše nezvanično, da će u naredne tri do četiri godine, više od 15 lekara otići u penziju, tako da će i onako nedovoljan broj lekara, biti još manji. Kada se uz to doda, alarmantan odliv medicinskih sestara u poslednje nekoliko godine, izvor blizak ZC Zaječaru, koji zbog bezbednosti nije želeo da saopštimo ime, tvrdi da su crni dani pred ZC Zaječar.

Na Ginekologiji imamo šest specijalista, od kojih uskoro dva idu u penziju, u Hitnoj službi rade pet lekara specijalista i pet sa opštom praksom dok je jedan na specijalizaciji. U Urgentnom centru rade dva lekara specijalista i tri lekara opšteg smera, dok je jedan na specijalizaciji.

Što se Urologije tiče, tamo rade dva lekara specijalista dok je jedan na specijalizaciji. Na odeljenju Psihijatrije je šest lekara specijalista dok je jedan na specijalizaciji. Loše je to da dva lekara uskoro idu u penziju.

Na Infektivnom odeljenju rade tri lekara specijalista, na Kožnom jedan lekar specijalista dok je jedan na specijalizaciji. Na očnom odeljenju rade dva lekara specijalista, na Produženoj radi jedan lekar, a na Palijativi dolaze lekari sa Internog odeljenja.

Za Interno odeljenje nemamo precizne podatke, ali smo nezvanično saznali da radi oko 10 lekara od kojih dva uskoro idu u penziju. Na Neurologiji rade četiri lekara specijalista dok je jedan na specijalizaciji.

Na Grudnom rade dva lekara specijalista, na Hirurgiji ima šest specijalista dok je jedan na specijalizaciji. Na Dečjoj hirurgiji ima jedan lekar specijalista, dok je jedan na specijalizaciji, a na ORL rade dva lekara specijalista dok je jedan na specijalizaciji.

Na Maksilo-facijalnom odeljenju rade dva lekara specijalista dok na Radiologiji imamo šest lekara specijalista i jednog na specijalizaciji.

Ortopedija ima šest lekara specijalista, jednog na specijalizaciji, ali čak tri lekara u naredne tri godine idu u penziju. Na patologiji rade dva lekara.

Prema rečima jednog lekara, koji takođe zbog bezbednosti nije hteo da govori pod imenom i prezimenom, trenutna rak rana ZC Zaječar je odeljenje Anestezije. Naime, trenutno su tamo četiri anesteziologa specijalista, dva su na specijalizaciji, jedan je u Africi dok je jedan na bolovanju.

“Zbog takvog stanja operacije se sada izvode samo dva puta nedeljno – u utorak i petak. Bojim se ako još neko ode, kako će bolnica funkcionisati”, poručuje naš sagovornik.

Što se izgleda Doma zdravlja i Zdravstvenog centra u Zaječaru tiče, prilično su u zapuštenom stanju, a u protekla nekoliko meseca, asfaltirani su putevi u krugu bolnice, a i nakon nešto više od godinu dana završena je izgradnja novog Dečjeg odeljenja.

Prema rečima samih lekara, ali i pacijenata, u najgorem stanju je Grudno odeljenje, kao i porodilište. Sobe su očajnom stanju, a još uvek nema naznaka da će doći do rekonstrukcije.

Što se opremljenosti bolnice tiče, pošto iz ZC nisu prihvatili da razgovaraju sa nama, došli smo do nekih podataka istraživanjem.

Najneverovatnije je to, da je Zaječar ima dva skenera, ali da nisu u funkciji, tj nalaze se u podrumu. Razlog je što kada je sala za skener napravljena, znači uložen je novac, par dana nakon toga, ona je srušena, i počela je rekonstrukcija Dečjeg odeljenja. Više puta smo postavljali pitanje zašto je to urađeno, ali do današnjeg dana odgovor nismo dobili.

Takođe, često se pacijenti žale, da na odeljenjima nema potrebnih lekova, ili stvari neophodnih prilikom lečenja, pa su pacijenti izloženi dodatnim troškovima.

“Kada sam ležala u bolnicu sve sam ponela. Mužu sam rekla, da li da dovedemo i doktora i sestru, možda i to nemaju”, žali nam se jedna pacijentkinja.

I drugi Zaječarci sa kojima smo razgovarali sličnog su mišljenja. Ili su malo zadovoljni ili nisu. Onih zadovoljnih nema.

“Ovo je sramota. Ležala sam na grudnom. Ono kao da je iz vremena drugog svetskog rata. Sramota za Zaječar”.

“Jaooo. Samo da se ne razboliš. Užasno je sve”.

“Lekari nisu krivi, država ne brine o nama”.

Ovo su samo neki od komentara, koji su nam Zaječarci kazali u anketi.

Iz svega gore navedenog, a na osnovu informacija do kojih smo došli „okolnim“ putem, jer uprava nije bila spremna na razgovor, prognoze nisu baš optimistične i zabrinutost građana se može smatrati optavdanom.

Da li postoji plan kadrovskog zanavljanja medicinskog osoblja, takođe je ostala tajna.

Ono što je vidljivo na skoro svakom koraku jeste da je došlo do pogoršanje situacije u našem zdravstvenom mikro sistemu u poslednjih desetak godina. Nadamo se svi da će naš Zdravstveni centar smoći snage da u narednim godinama realizuje neki plan (ukoliko uopšte postoji) poboljšanja kadrovske održivosti, kako na zadovoljstvo nas pacijenata, tako i na zadovoljstvo zaposlenih.

  • Ovaj projekat realizuje Fondacija Iskorak, a finansiran je od strane C.S, Mott fondacije, u okviru Programa za lokalna rešenja globalnih izazova (Global Challengers – Local Solutions), koji vodi Akademija za razvoj filantropije u Poljskoj.
Reklame