Reklame

Tehničke prepreke za usporavanje bezine zakonom su dozvoljene. Usporivači brzine postavljeni su na nekoliko lokacija u Zaječaru, ali nisu na svim lokacijama jednako obeleženi.

 

U ulici Nikole Pašića nedavno je postavljen radar sa kamerom, u cilju povećanja bezbednosti učesnika u saobraćaju i kontrolisanja poštovanja ograničenja brzine. U istoj ulici, takođe nedavno, postavljen je i „leżeći policajac“ – zakonom propisana tehnička prepreka za usporavanje brzine.

Nema znaka upozorenja na postojanje tehničke prepreke

Zakokom o bezbednosti saobraćaja propisano je da postavljena tehnička prepreka mora biti obeležena u skladu sa zakonom, odgovarajućim saobraćajnim znacima, koji u ovom slučaju nisu postavljeni.

Zakon o bezbednosti saobraćaja, prinscreen

Postojeća tehnička prepreka nije obeležena propisanim saobraćajnim znakom ni u ulici Svetozara Markovića.

Nijedan od usporivača nije obeležen u skladu sa zakonom, foto: Glas Zaječara

Sa istim problemom suočavaju se i vozači koji se kreću ulicom Ivana Milutinovića, u kojoj su nedavno postavljena dva ležeća policajca, kao i radar sa meračem brzine.

Radar upozorava na prekoračenje brzine, foto: Glas Zaječara

Iako radar upozorava na prekoračenje brzine, nisu postavljeni znaci: zona škole, kraj zone škole, kao ni znak za postojanje tehničke prepreke na putu.

Slična situacija je i sa preprekama kod osnovne škole „Desanka Maksimović“. Ovde je uredno istaknut znak „Zona škole“, ali znaka o tehničkoj prepreci nema.

Tehničke prepreke i zona škole uredno su obeležene kod osnovne škole Đura Jakšić.

 

Prepreke kod škole Đura Jakšić uredno obeležene

Već nekoliko stotina metara dalje, u blizini Kapitol parka nailazimo na nove prepeke od kojih nijedna nije obeležena propisanim saobraćajnim znakom.

Ruku na srce, uskoro više neće biti ni prepreka, koje su gotovo potpuno uništene.

Nema znaka, a još malo više ni prepreka

Usporivača u blizini srednje škole nema, kao ni radara.

Kako je moguće da ni na jednoj od lokacija prepreke nisu istovetno obeležene, iako zakonodavac propisuje obavezno obeležavanje? I zašto ovaj problem još uvek čeka na rešenje?

 

Reklame