foto: zajecar.info
Reklame

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić saopštio je putem društvene mreže fejsbuk da na osnovu 32 novoobrađena PCR i Ag uzorka , u poslednja 24 h, na teritoriji grada Zaječara NEMAMO ni jednu covid-19 pozitivnu osobu ( 0 % od broja testiranih).Na tri (3) kontrolna testa, takođe, nemamo osobe koje su i dalje pozitivne na virus covid-19.

Od početka pandemije obrađeno je ukupno 24.395 PCR i Ag uzoraka a čekaju se rezultati za još 116 ranije testiranih osoba (5 komercijalnih).

„Do sada je oboljevanje od covid-19 infekcije potvrđeno kod 5.285 građana Zaječara (2.701 ženskog i 2.584 muškog pola). Od ovog broja, kod 5.206 osoba više nema znakova infekcije na testiranju (smatraju se izlečenima). Na Infektivnom odeljenju, koje je ostalo jedino u covid sistemu, smešteno je 39 pacijenta ( 1 prijem i 0 otpusta). Nažalost, imali smo, u zadnja 24 h, jedan (1) smrtni ishod pacijenta obolelog od covid-19 infekcije na Infektivnom odeljenju ZC Zaječar. Na kiseoničkoj potpori su 17 inficirane osobe. Na Infektivnom odeljenju (covid sistem) , preostalo je još 11 slobodnih mesta, za smeštaj covid-19 inficiranih osoba koje su u stanju neophodne hospitalizacije. Ostali oboleli, bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom, su u izolaciji i na kućnom lečenju“.- kaže Ničić.

Do juče je 35.497 građana Zaječara primilo (“Fajzer”, “Sinofarm”, “Sputnjik V” i “AstraZeneka”) vakcinu od čega je 19.733 (43,8 punoletne populacije) primilo prvu vakcinu, a 15.764 (35% od punoletne populacije) je revakcinisano.

„Molimo sve sugrađane, posebno mlađu populaciju od 18 do 35 godina, koji nisu primili vakcinu, da to što pre učine, kako bi naš grad što pre izašao iz vanredne situacije i kako bi smo počeli da živimo i radimo bez straha od ugrožavanja svog i tuđih života. Očito je da je jedan, veliki, broj građana pad broja inficiranih shvatio kao “signal” za nepoštovanje mera koje su i dalje na snazi, UPRAVO ZBOG ONIH KOJI ODBIJAJU DA PRIME VAKCINU, i takvo ponašanje može dovesti do naglih skokova broja inficiranih i to sada kada smo broj inficiranih sveli na nulu. Ukoliko ubrzo ne postignemo cifru vakcinisanih koja će dovesti do tzv. “kolektivnog imuniteta”, kada virus covid-19 više neće moći da se širi i mutira, rizikujemo da čitavo leto provedemo u stanju vanredne situacije, odlažemo brojne manifestacije koje nam predstoje i živimo normalnim životom kao pre pandemije.
Zato Vas još jednom MOLIMO da iskoristite priliku i u našem Domu zdravlja, svakog dana od 08,00-20,00 sati, primite jednu od dve ponuđene vakcine ( od 08,00-16,00 h vakcinu “Sinofarm” i od 16,00-20,00 h vakcinu “Fajzer”)“.- poručuje on.

Reklame