Foto: Glas sporta
Reklame

Mnogo truda je uloženo i mnogo toga se promenilo od 2019. godine, kada je započeta sjajna akcija pod nazivom Seoske igre Sportskog saveza Srbije. Sportski savez grada Zaječara bio je tada jedan od pionira i prvih gradova u kojima su održane kvalifikacije za veliko finale. Od tada do danas pređen je veliki put, pa ne treba da čudi da se od šest učesnika stiglo do 34, koliko ih se prijavilo za učešće u ovogodišnjem izdanju Seoskih igara, piše Glassporta.rs.

Sportski savez Srbije organizovao je prvi ovogodišnji sastanak za četvrtu sezonu ove prestižne manifestacije, kojim su predsedavali predsednik srpske „kuće sporta“ Davor Štefanek i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković.

„Akcija Seoskih igara iz godine u godinu ima sve veći broj učesnika, ove godine su zainteresovane 34 opštine. Sve opštine koje su već učestvovale pomogle su da ova manifestacija postane sve ozbiljnija i da zajednički stvorimo tradiciju. Veoma mi je drago da se priključuju i novi učesnici. Sportski savez Srbije doneo je i zvanični Pravilnik, a organizaciju ćemo se truditi da podignemo na još viši nivo. Počinjemo sa takmičenjima krajem aprila meseca, u avgustu ćemo imati pet regionalnih takmičenja za pobednike na lokalnom nivou, dok će republičko finale biti prvog vikenda u septembru. Domaćina finala ćemo dogovoriti u naredna dva meseca“, poručio je predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek.

Generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković dodao je da su za ovu sezonu uvedene i neke novine.

„Na takmičenju smo imali 10 disciplina – mali fudbal, odbojku, skok u dalj iz mesta, poligon spretnosti, narodno rvanje, bacanje kamena s ramena, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa, šah i obaranje ruku. Ove sezone uvodimo i 11. disciplinu – trku u džaku. Uslovi za takmičare su olakšani, a najveći akcenat pored rekreacije i druženja ostaje očuvanje tradicije i folklora različitih krajeva Srbije“, istakao je Marinković.

Sastanku su prisustvovali predstavnici teritorijalnih sportskih saveza gradova i opština učesnika, a Sportski savez grada Zaječara predstavljali su generalni sekretar Igor Božinović i koordinator za rekreativni sport Ljiljana Subić.

„Potrudićemo se da ovu sada već tradicionalnu manifestaciju ponovo organizujemo na visokom nivou. Minule godine imali smo čast da ugostimo i regionalno takmičenje, a sigurno je da ćemo uz dogovor sa lokalnom samoupravom i mesnim zajednicama i ove godine imati veliki broj ekipa, a o tačnom terminu obavestićemo sve potencijalne učesnike“, zaključio je za „Glas sporta“ Igor Božinović.

Podsećamo, ekipa Grljana trostruki je uzastopni pobednik Seoskih igara u Zaječaru, a zahvaljujući sjajnim rezultatima bila je i tri puta učesnik velikog državnog finala. Minule godine ostvaren je i najveći uspeh kada su Grljanci stigli do 3. mesta u Srbiji, a za samo jedan bod u generalnom plasmanu izmakla im je velika nagrada Sportskog saveza Srbije, komletno uređen teren za mali fudbal i rukomet.

Izvor: Glassporta.rs

Reklame