Foto: Saša Trifunović
Reklame

Zbog svakodnevnog povećanja broja obolelih od korona virusa u Boru, održana je konferencija za novinare na kojoj je rečeno da je situacija u gradu zabrinjavajuća. Trenutno je na teritoriji grada 708 osoba zaraženo korona virusom, a od početka pandemije preminulo je 220 pacijenata.

U Opštoj bolnici u Boru hospitalizovano je 74 bolesnika, a broj postelja je povećan za još deset pacijenata.

Broj pacijenata je zabrinjavajući, na respiratoru su 4 pacijenta, troje je na visokim procentima kiseonika i 36 bolesnika je na običnoj kiseoničkoj potpori. Kapaciteti se pune, veliki broj zdravstvenih radnika je angažovan na kovid odeljenjima, ali ne smemo da zaboravimo ne kovid pacijente koje treba zbrinuti, rekao je dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru.

On je još jednom apelovao na Borane da budu odgovorni, da se vakcinišu i pridržavaju potrebnih epidemioloških mera.

Epidemioločka situacija je nepovoljna, radno sposobno stanovništvo beleži najveći broj zaraženih. To je starosna grupa od 40 do 60 godina. Među zaraženima je i pedeset devetoro dece, od toga oko dvadesetak dece predškolskog uzrasta, rekla je Javorka Stankulić, načelnik epidemiološke službe Doma zdravlja.

I ona je apelovala da se što veći broj građana vakciniše i dodala da je do sada blizu 50 odsto Borana vakcinisano prvom dozom vakcine, što nije dovoljno da bi se smanjio broj zaraženih.

Štab za vanredne situacije u Boru za sada neće uvoditi mere osim onih koje je već propisala Vlada Republike Srbije.

Odgovornost je na svakom pojedincu. Država je obezbedila dovoljan broj vakcina, a grad je dobro organizovao sistem vakcinacije. Mi ne želimo nikome da namećemo mišljenje o vakcinaciji i namećemo slobodu kretanja, samo tražimo od građana da poštuju mere, naglasio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Punkt za vakcinaciju nalazi se u službi patronaže u Domu zdravlja. U seoskim ambulantama, vakcinacija se obavlja u danima kada rade lekari.

Sutra počinje i vakcinacija protiv gripa.

Izvor: IST media