Aleksandar Vučić, foto: TV Prva/Danas
Reklame


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija trpi mnogo zbog neuvodjenja sankcija Rusiji i da bi se živelo deset puta bolje kada bi to uradila, ali da neće, jer vodi samostalnu politiku.

On je rekao da je mnogim političarima lako da pričaju da su protiv uvodjenja sankcija Rusiji.

„I moja tetka je protiv i moj otac je, pa šta sa tim, kakve to veze ime sa vodjenjem države“, rekao je Vučić na televiziji Prva.

On je objasnio da Srbija trenutno nema izlaz na tržište kapitala, da su krediti skuplji i da se sada nudi zajam po kamati od sedam odsto kao, kako je primetio, u vreme „onih koji su opljačkali zemlju“, i da je teško refinansiranje kredita, što će se na kraju odraziti na plate i penzije.

„Svi će da kažu Vučić najavljuje uvodjenje sankcija. Ne, borićemo se dokle možemo da čuvamo svoju politiku i tu politiku vodimo ne zato što imamo nešto od neuvodjenja sankcija. Pošto ću da slušam stručnjake da je to zbog cene gasa, a to nam je milijardu, dok mi na ovome gubimo više milijardi, da ne pričam o manjem dolasku direktinih investicija, i da je sedam američkih producenata i glumaca odbilo da dodje da snima filmove jer nismo uveli sankcije Rusiji“, rekao je Vučić.

On je ponovio da Srbija zna koliko su sankcije nefer i da Srbija sve to radi zbog poštovanja prava, ali i rekao da narod treba da zna da država gubi mnogo zbog neuvodjenja sankcija Rusiji.

Vučić je upitao medjunarodnu zajednicu zbog čega sada ne bombarduju Rusiju kao što su 1999. godine bombardovali Srbiju, navodeći da oni tvrde da su trenutna dešavanja u Ukrajini „nevidjena na tlu Evrope“.

Predsednik Srbije je rekao da od novih pregovora sa Rusijom o gasu očekuje „normalnu“ cenu.

„Od Rusije očekujem normalnu cenu gasa, važno je da imamo gas, imamo rusku firmu koja vodi srpsku naftnu industriju. Naftu možemo da uvezemo samo preko hrvatskog Janafa“, rekao je Vučić.

On je dodao da je dobio obećanje od bugarskog premijera Kirila Petkova da Bugarska neće praviti probleme sa tranzitom gasa za Srbiju.

Izvor: Beta

Reklame