Vanrdno obraćanje, foto: Glas Zaječara
Reklame

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da rastu brojevi novozaraženih od koronavirusa i da misli da novi talas stiže već tokom leta.

„Plašim se da ćemo pre jeseni imati pogoršanje situacija. Rastu brojevi, svi brojevi rastu, to je loše. Zato gradimo bolnicu i u Novom Sadu, imamo lekove. Nemamo problem ni sa mašinama, ni sa ljudskim, ni sa bolničkim kapacitetima“, kazao je Vučić.

Vučić je posetio danas Specijalnu bolnicu za cerebrovaskularne bolesti Sveti Sava, gde je obišao novu salu za nurointervencije.

Predsednik je izjavio da je ponosan što je nabavljena mašina za angio salu koja će pomoći pacijentima koji su neretko umirali ili zadržavali sa invaliditetom.

Rekao je da je njena cena 1.200.000 evra i uz pomoć nje će se smanjiti troškovi lečenja, jer će pacijenti posle nekoliko dana ići kući, a ne zadržavati se po šest meseci.

Dnevno ćemo po dva, tri života više da spasavamo u odnosu na ranije. Ovakvu mašinu niko nema u regionu, a što se zgrade tiče, videćemo da li ćemo je rekonstruisati ili preseliti, kazao je.

I dodao: „Moramo da se konsultujemo sa ljudima koji ovde rade. Postoje dve opcije – da se uloži najmanje 1.000 evra po kvadratu, pa da ostane na istom mestu ili da pronađemo nedaleko odavde čist plac i da izgradimo novu zgradu, a ovu da iskoristimo za komercijalne svrhe. To je na njima da donesu odluku i ne želim ni na koji načina da se mešam u to.

On je ponovio da ne može da razume kritike koje se tiču ulaganja u zdravstvo i ocenio da je ta oblast jedan od tri noseća oslonca svake države.

Vučić je rekao da zdravstvo čini više od četvrtine budžeta. „I zato napredujemo u toj oblasti. Bili smo van liste, a danas smo 18. na listi 35 evropskih zemalja, i grabimo napred“, rekao je on.

On je, takođe, najavio i skoro povećanje plata za lekare i medicinske osoblje.

„Za nekoliko dana otvaramo i Dom zdravlja u Borči“

„Mnogo manje odlazi lekara nego ranije. Šta god neko govorio, bezbednost dece, standard, mogućnost školovanja ,razlozi su što neko ostaje u zemlji. Mnogo ljudi se vraća u našu zemlju i zaista sam ponosan. Vraća ih se sve više, posebno visokoobrazovanih. Najveći problem su zanatlije, taj srednjoškolski sloj će nam najviše nedostajati. Oni u inostranstvu više zarađuju nego ovde“, izjavio je Vučić.

Predsednik je rekao da Indijce, koji u Srbiju dolaze na 15 dana, kao zemlju koja je na zelenoj korona listi, da bi mogli da putuju u druge zemlje, da ih naša država vakciniše prvi dan po dolasku.

„Prvi put čujem za karantin turizam. Sve te ljude koji ostaju u karantinu mi odmah vakcinišemo. Em dolaze sa PCR testom, em ih odmah vakcinišemo. Prvi dan po dolasku u Beograd se vakcinišu i četvrtog dana se opet radi PCR test“, rekao je Vučić.

Izvor: N1