Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je danas redovne parlamentarne izbore za 26. april, piše Danas.

„Biće dovoljno vremena da svi predstave svoje programe, želim svima uspeh, ne mogu sada da govorim kao stranački funkcioner“, rekao je Vučić, tokom obraćanja u zgradi Predsedništva.

On je naveo da će „naravno, biti povišenih tonova i strasti, uvek ih je bilo, ali je važno da sve protekne u demokratskoj atmosferi i u miru“.

Nakon raspisivanja, Vučić je ocenio da su izbori važan čin za svaku zemlju, jer se ljudi opredeljuju za to kakav život žele da žive, i pozvao građane da izađu na te izbore.

„Izbori nose i veliku odgovornost za stranke i grupe građana koji učestvuju, ali su oni i od presudnog značaja za svakog građanina. Zato oni treba da pokažu ozbiljnost i odgovornost i uveren sam da će oni izabrati pravi put i za sebe i za svoje porodice i za našu lepu Srbiju“, rekao je on.

Vučić je poželeo da izbori budu prava demokratska politička utakmica.

„Želim dobru, pravu demokratsku političku utakmicu i da 26. aprila uveče jedni drugima čestitamo. I zajednički i ujedinjeni krenemo u bolju budućnost“, rekao je on.

Vučić je ranije izjavio da će SNS probati za jedno popodne da skupi potpise i da već narednog dana preda listu RIK-u.

„U prvih dvadeset mesta na listi je jedanaest, dvanaest vrlo mladih i novih lica za koje ne znate ali ćete ih upoznati“, rekao je Vučić za Televiziju Pink, najavljujući i da će biti velikih promena među ministrima.

On je rekao da su to velike, „tektonske“ premene u stranci i parlamenetu, jer će ta nova, mlada lica biti poslanici.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština za 26. april, dok je predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević raspisao je izbore za odbornike u svih 17 gradskih opština Beograda za 26. april.

Predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković takođe je danas raspisao izbore za odbornike svih pet gradskih opština za 26. april.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor raspisao je izbore pokrajinske izbore za nedelju, 26. april.