Aleksandar Vučić, foto: TV Prva/Danas
Reklame


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da poštuje stavove opozicionih partija o uvodjenju sankcija Rusiji, ali da nije fer što te stavove nisu izneli pre izbora.

Medjutim, nije rekao kakav će stav Srbija zauzeti o tom pitanju.

„Izgleda da smo samo mi bili odgovorni i da samo ja nisam lagao narod. Nisam izlazio sa junačkim pričama, nisam se zaklinjao u nešto nikada i nikada, kao što nisam govorio ni da hoćemo da bih dobijao zapadnu podršku, već sam govorio ono što mislim i rukovodio se interesima Srbije“, rekao je Vučić novinarima iz Srbije u Grčkoj gde je danas u poseti povodom početka izgradnje terminala za tečni prirodni gas (LNG).

Upitan o oceni medija u Hrvatskoj da je „satjeran u kut“, Vučić je ocenio da oni „ne razumeju da je politika izbor“.

„S lakoćom mogu da izaberem njihovu stranu i bio bih hvaljen mnogo više nego svi oni, ali ovo je izbor Srbije da vodi nezavisnu politiku u interesu gradjana, a ne Brisela, Vašingtona ili Moskve“, rekao je Vučić i dodao da očekuje da takvu politiku Srbija vodi i u budućnosti.

Izneo je da „ima tremu“ pred put u Berlin i da se „plaši razgovora“ s novim nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, jer, kako je rekao, „ne očekuje da će razgovor biti lak“.

Vučić je novinarima rekao i da je „lepo čuti“ da je Srbija napredovala na listi Reportera bez granica o slobodi medija, ali da „ne misli da to najvažnije“, jer „ima još mnogo da se radi: da se spusti polarizacija u medijima, da budemo otvoreniji za drugačije mišljenje to je važno za nas i za demokratičnost društva“.

Vučić: Hrane u Srbiji će biti dovoljno, veći problem obezbedjivanje energenata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija imati dovoljno hrane za svoje stanovništvo, ali i će obezbedjivanje energenata biti veći problem.

„Hrane ćemo imati dovoljno, ali mora mnogo toga da se uradi da bi to bilo tako“, kazao je on novinarima iz Srbije u Grčkoj pošto je prisustvovao svečanom početku izgradnje terminala za tečni prirodni gas (LNG) u lučkom gradu Aleksandrupolisu.

Vučić je naveo da je potrebno obezbediti dovoljne količine mineralnog djubriva za predsetvu, kao i azotnog djubriva ili uree za prihranu.

„Mi je nememo više, a i cena uree je zato porasla. Zato sam razgovarao juče sa iranskim predsednikom o tome kako bi se sklopio ugovor o barter aranžmanu koji bi podrazumevao da Iran Srbiji isporučuje djubrivo urea, a Srbija toj zemlji isporučuje pšenicu ili kukuruz“, kazao je on.

Na taj način, kako je objasnio, bilo bi dovoljno djubriva i za sve druge ratarske kulture.

Po Vučićevim rečima, pored hrane kjučni problem u svetu i Srbiji je obezbedjivanje energeneta, ali problem predstavlja i inflacija i nemogućnost izlaska na finansijska tržišta.

„Ko će sada da izlazi na tržište obveznica, kako da radite ne nova zaduženja, nego zamenske kredite. Nemoguće, jer keš postaje resurs. Dobro je zato što Srbija nema visoku stopu javnog duga u odsnosu na BDP, a na današnji dan je to 58,1 odsto“, rekao je on.

Govoreći o problem snabdevanja energentima, Vučić je naveo da je pred Evropom i Srbijom „najteža zima od 1950. godine“.

Podsetio je da Srbiji predstoje pregovori s Rusijom o novim isporukama gasa, jer će 99 odsto gasa i dalje, bar u nerednih nekoliko godina, dobijati iz te zemlje.

Vučić je dodao da se već intenzivno raspituje kod predstavnika EU šta donosi šesti paket sankcija Rusiji, odnosno da li se to odnosi i na treće zemlje i šta će biti sa isporukama nafte preko naftovoda.

Ukazao je da još godini ipo neće biti moguće da se povlači konvertovani zemni gas iz tečnog gasa iz LNG terminala u Aleksandrupolisu.

„Za to vreme i Srbija i Bugarska moraju da se završe interkonektor, ali Srbija mora da gradi i interkonektor ka Severnoj Makedoniji, ukoliko toj zemlju puste deo gasa iz gasovoda TAP“, kazao je Vučić.

On je istakao da će „dati sve od sebe“ da obezbedi potrebne energente za gradjane i privredu, ali da to ne može da garantuje.

Na pitanje novinara da li Srbija ima rešenje ukoliko EU uvede embargo na naftu iz Rusije, koji bi ugrozio NIS i dotok nafte, Vučić je naveo da će se naći rešenje, „jer država mora da ima naftu“, ali nije govorio o detaljima.

Izvor: Beta

Reklame