Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će biti nastavljeno traženje rešenja za spuštanje cena i inflacije koja je pala na 11,5 odsto.

„Nadamo se da ćemo u decembru spustiti inflaciju, bez obzira na poteškoće sa cenom nafte, a verovatno će i gas da poskupi na svetskom nivou i to se uvek odrazi na proizvođačke cene i pravi problem“, rekao je Vučić na pitanja novinara, na obeležavanju početka gradnje austrijske fabrike Palfinger u Nišu.

Dodao je da će „koliko sutra jesti parizer i majonez za koga kažu da nije dobrog kavliteta“ i da veruje da „ima rezultata u pronalaženju novih proizvoda kojima će da spušta cene“.

Vučić je rekao da će se tražiti i novi instrumenti, kao što su oni koje je uvela Narodna banka Srbije za ograničavanje kamata za stambene kredite.

„U nekim zemljama, kao u Italiji, bankama uzimaju više od profita, mi nismo želeli da ne šaljemo loš signal prema investitorima, ali ćemo se truditi da zaštitimo stanovništvo i borićemo se da nastavimo da spuštamo cene, a oni koji ne razumeju šta je tržište i kako kapitalizam funkcioniše, koji bi da glume modernost, a u stvari bi da nas vrate u doba samoupravljanja u kojem niko ne bi imao ništa, bolje da se ne mešaju u taj posao“, rekao je Vučić.

Rezultati, kako je rekao, onih iz bivšeg režima, koji sve znaju su bili takvi da je nezaposlenost u Nišu 2012. godine bila 29,7 odsto, a mladih preko 60 odsto, a danas je nivo nezaposlenosti u Nišu 11,3 odsto.

Prosečna plata je, prema njegovim rečima u Nišu pre deset godina bila 314 evra, a danas je 699.

„Ako nije dovoljna razlika od 120 odsto za uvećane plate u tržišnoj ekonomiji vremenu migracija, korone, rata, mislim da ljudi vide taj prosperit“, rekao je Vučić.

Izvor: N1

Reklame