Aleksandar Vučić, foto: TV Prva/Danas

Predsednik Srbije i najveće vladajuće partije SNS Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je njegov predlog za mandatara za sastav nove vlade Srbije Ana Brnabić.

On je oduku o ovom predlogu nakon konsultacija sa svim strankama koje su učestvovale na izborima, kako je rekao, doneo u ustavnom roku. Prema njegovim rečima, bilo je više kandidata, ali su neki rekli da u ovom trenutku nisu dorasli toj funkciji.

„Nova Vlada imaće cilj u naredne četiri godine da se podigne ekonomska snaga Sebije, to su životni standard, izgradnja puteva i pruga i da se radi na novim projektima. Jedan od tih projekata je izgradnja metroa“, naglasio je predsednik države.

Vučić je dodao zbog Jermenije i Azerbejdžana da ne želi zamrznut konflikt već kompromis sa Kosovom, ali da Srbija ne sme da pristane na poniženje.

Predsedništvo Srpske napredne stranke jednoglasno je podržalo na današnjoj sednici predlog predsednika SNS Aleksandra Vučića za mandatara za sastav nove vlade, izjavio je član predsedništva SNS-a Siniša Mali.

„U narednih sedam dana, najkasnije do sledećeg ponedeljka imaćemo još jednu sednicu predsedništva na kojoj ćemo govoriti o konkretnim kadrovskim rešenjima za ministre, kao i o koalicionim partnerima“, najavio je Mali.

Republička izborna komisija (RIK) je početkom jula saopštila da je izborna lista „Aleksandar Vučić–Za našu decu“ osvojila je 1.953.998 glasova, odnosno 60,65 odsto od svih birača koji su izašli na izbore, odnosno 188 mandata.

Izborna lista „Ivica Dačić–Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS)-Dragan Marković Palma“ osvojila je 334.333 glasova, 10.38 odsto glasova, odnosno 32 skupštinskih mandata.

Lista „Aleksandar Šapić-Pobeda za Srbiju“ je osvojila 123.393 glasova, 3.83 odsto glasova birača, odnosno 11 mandata.

Pored ovih lista, u Narodnu skupštinu ušle su i četiri manjinske partije – „Savez vojvođanskih Mađara-Ištvan Pastor“, „Akademik Muamer Zukorlić-Samo pravo-Stranka pravde i pomirenja (SPP)-Demokratska partija Makedonaca (DPM)“, „Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina“ i „SDA Sandžaka-dr Sulejman Ugljanin“.

Sve ostale izborne liste nisu prošle cenzus.

Izvor: Danas