Aleksandar Vučić, foto: TV Prva/Danas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Kfor odbio povratak 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga Srbije na Kosovo.

„Odgovorili su da smatraju da nema potrebe za povratkom vojske i oružanih snaga Srbije na teritoriju Kosova i Metohije, pozivajući se na Rezoluciju 1244 i rekavši da u skladu sa njom oni igraju svoju ulogu, a nisu se pozvali na deo rezolucije po kojoj je moguće da odbiju to, jer tako nešto ne postoji“, rekao je Vučić za televiziju Pink.

Dodao je da se Kfor pozvao na pozitivnu normu, da ima obavezu da čuva red i poredak, i kako je ocenio, napravili su još jednu „nenamernu grešku“ rekavši da pažljivo motre na situaciju na severu, a samo dva sata ranije pucano na Srbe na jugu.

Vučić je istakao da je taj odogovor „verovatno u želji da dodatno ponize Srbe“, kao što su nekada od vlasti u Beogradu tražili da predsednika Slobodana Miloševića izruče na Vidovdan, poslat na Badnje veče i da „to nije slučajno“.

„Očekivao sam takav odgovor Kfor. Videćemo kakav će biti naš dalji odgovor. Ukazaćemo gde sve nisu zaštitili srpski živalj“, rekao je predsednik Srbije.

Ocenio je da su poslednji napadi na srpske dečake na Kosovu i Metohiji rezultat atmosfere koju je po njegovim rečima, stvorio režim Aljbina Kurtija uz pomoć „nekih spolja“.

„Ne mislim da je sve organizovano već da je plod atmosfere mržnje prema svemu srpskom koju je stvorio Kurtijev režim“, kazao je Vučić i dodao da bi uskoro trebalo da se vidi sa porodicama ranjenih dečaka.

Vučić je rekao da mu se povodom tih incidenata nije javio nijedan od ambasadora.

„Niko nije poslao poruku kako je užasnut. Pokušaj ubistva srpskih dečaka ih nije toliko uznemirio ali sam dobio 11 poruka kada je Rada Trajković sedela dva sata na nekoj klupi, i to sve u skladu sa zakonom. To sve govori o njima, o njihovom odnosu prema srpskom narodu“, rekao je Vučić.

Najavio je da će se u sredu ili četvrtak sastati u Beogradu sa savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom.

„Reč je o veoma važnom čoveku u svakom smislu, on nema nekog iz Stejt departmenta ko bi mogao da mu naredjuje“, kazao je Vučić.

Izvor: Beta

Reklame