Foto: Glas Zaječara Vice Lalić

Javno komunalno preduzeće „Timok održavanje“ je poslovnu 2019. godinu završilo sa pozitivnim finansijskim rezultatom – dobitkom u iznosu od 4 miliona i 100 hiljada dinara. Taj iznos je, prema rečima nadležnih, nadomestio i gubitak koji je napravljen u prvoj godini poslovanja preduzeća, koji je i bio očekivan, stoji na sajtu preduzeća JKP „Timok održavanje“.

„Poslovna 2019. godina je zatvorena, a završni račun preduzeća pokazuje da je u prošloj godini mnogo posla završeno, a ostvaren i pozitivan finansijski rezultat. Naime, ostvaren je dobitak u iznosu od 4 miliona i 100 hiljada dinara, a kada pokrijemo gubitak iz 2018. godine koji je iznosio 2 miliona i 700 hiljada dinara, ostaje nam pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 1.353.000 dinara. Koliki je dobitak tačno u dinar, ne može se ovog trenutka reći, zato što nije obračunata amortizacija, ali neće biti nekih većih odstupanja od pomenutog iznosa“, ističe v.d. direktora JKP „Timok održavanje“ Vice Lalić i podseća da je gubitak u 2018. godini bio očekivan:

„Podsećanja radi, prvi finansijski izveštaj za 2018. godinu je bio negativan zato što se te godine osnovalo preduzeće i imali smo velika ulaganja, a tu pre svega mislim na nabavku osnovnih sredstava. Oprema, koju smo nasledili od Grada za pružanje usluga održavanja zelenih površina, je ili delimično, ili u potpunosti bila neispravna, pa smo, kako bi mogli valjano da obavljamo posao, morali značajna finansijska sredstva da uložimo prve poslovne godine. Sa druge strane, sa delatnostima koje obavljamo smo počeli tek krajem marta meseca, tako da je godišnji finansijski rezultat bio sačinjen na osnovu devet meseci poslovanja, a ne 12. Suma sumarum, nismo mogli da nadoknadimo sva ulaganja koje smo imali u početnoj godini poslovanja“.

Dobitak u 2019. godini je, prema Lalićevim rečima, ostvaren zahvaljujući domaćinskom poslovanju, pre svega jer su značajna finansijska sredstva uložena u sredstva za rad, ali i zbog podizanja nivoa kvaliteta i kvantiteta usluga. U poslednje dve godine ukupan iznos ulaganja za nabavku osnovnih sredstava iznosi 3,2 miliona dinara.

„Mnogo više posla smo uspeli da završimo tokom 2019. godine. Prihode smo ostvarili od pružanja usluga održavanja javnih zelenih površina, javne rasvete kako u selima, tako i u gradu, održavanjem sportskih objekata i izdavanjem bine u zakup, kako Gradu, tako i Centru za kulturu „Zoran Radmilović“, ističe Lalić i dodaje:

„Kada je reč o javnom zelenilu, u poslednje dve godine zasađeno je 750 komada lišćara i četinara i 2.300 komada ukrasnog šiblja. Pored održavanja samih zelenih površina u sklopu radne jedinice „Zelenilo“, uređeno je 11 kilometara gradskih jaruga. Nabavkom multifunkcionalne mašine, naše preduzeće je dobilo još jedno zaduženje, a to je održavanje putnih pojaseva ka zaječarskim selima. S tim u vezi, mi smo tokom 2019. godine uspeli da uredimo 72 kilometra putnih pojaseva na teritoriji Grada. Kada govorimo o održavanju javne rasvete, „Timok održavanje“ je repariralo i zamenilo oko sedam hiljada sijaličnih mesta. Takođe, radnici preduzeća su aktivni bili i na uvođenju nove rasvete na pojedinim lokacijama u gradu. Do sada je urađena nova rasveta u ulici Generala Gambete, osvetljen je „Drveni most“ na Popovoj plaži, zamenjena je postojeća i osavremenjena rasveta na prostoru mini golf terana na Popovoj plaži, u anselju „Ključ 3“, na novom košarkaškom terenu u tom naselju, ali i na otvorenom terenu u naselju „Kraljevica“. Ukupna vrednost svih pomenuitih radova je oko 10 miliona dinara. Moram da napomenem, da je ove godine gradski bazen ostvario najbolje rezultate u poslednjih šest godina“.

Kako je predviđeno planom i programom preduzeća, ove godine će biti uređeni svi otvoreni sportski tereni u naseljima, a prvi radovi biće izvedeni u naseljima „Vlačić“, „Podliv“ i „Oskoruša“, gde će, osim uređenja terena, biti postavljena i nova led rasveta. Takođe, u planu je i nabavka teretnog vozila koji će dodatno unaprediti kvalitet usluga preduzeća.

Podsećamo, ovo preduzeće već mesecima ne odgovara na postavljena pitanja našeg portala, i uvek se direktor obraća samo probranim novinarima, dok naša redakcija nikada nije dobila poziv za pres.

Još uvek čekamo odgovore zbog čega je dve godine ranije ispuštena voda iz bazena i zašto je bazen dva puta farban, koliko je karata prodato na zatvorenom bazenu kao i klizalištu. Čekamo i dogovor da li je kod njih bio zaposlen čovek koji na ulici napao našeg novinara.

Reklame