Foto: Glas Zaječara
Reklame

Merna stanica Agencije za zaštitu životine sredine detektovala je danas u Zaječaru povećanje stepena zagađenja vazduha i kvalitet vazduha je označen kao zagađen. Za razliku od kraja prošle godine kada je bio povećan nivo ugljen monoksida, danas je u gradu na Timoku povećan nivo Azot dioksida (NO2).

Krajem prošle godine merna stanica Agencije za zaštitu životine sredine detektovala je povišen nivo ugljen monoksida, dok je danas u Zaječaru 15 sati izmeren povećan nivo Azot dioksida (NO2). 

Prema podacima Agencije danas u 15:00 sati zabeleženo je najveće prisustvo Azot dioksida (NO2), čak 207,27 mikrograma po metru kubnom.

Najveća količina azotnih oksida nastaje pri radu elektrana i motornih vozila koje za svoj rad koriste tečno gorivo, pri čemu se stvara visoka temperatura što izaziva reakciju između kiseonika i elementarnog azota iz vazduha, a čiji su produkti azotni oksidi. Azot dioksid može da se veže za hemoglobin pri čemu se stvara oksiazohemoglobin koji onemogućava osnovnu funkciju hemoglobina – prenos kiseonika. Jedinjenja azota se danas ubrajaju u grupu vodećih karcinogena pluća, želuca i mokraćne bešike.

Imajući u vidu da se situacija neće bitno menjati u narednim danima, generalna preporuka je da osobe koje imaju hronične tegobe izbegavaju izlazak u kasnim popodnevnim časovima, odnosno boravak na otvorenom, osim u slučaju krajnje nužde.

Ista preporuka važi i za decu, kao i za trudnice.