Reklame

Meštani Velikog Izvora danas su nas obavestili da su nepoznatio počinioci oštetili info tablu na utvrđenju Hajduk Veljkov Šanac – jednom od osam utvrđenja koja čine jedinstveni fortifikacioni sistem „Bastioni Zaječara“.

Tabla je iščupana iz zemlje, a nosači su pokrivljeni, tako da je malo verovatno da je do oštećenja došlo slučajno.

Meštani su podigli tablu, kako ne bi došlo do daljeg oštećenja štampanog dela informativne table, ali će popravka svakako biti neophodna.

Podsećamo da je Omladinsko planinarsko smučarsko društvo „Dragan Radosavljević“ iz Zaječara postavilo informativne table u sklopu realizacije projekta „Bitka za spas zaječarskih bastiona“, kao i da ovo društvo već godinama vodi bitku za očuvanje ovih istorijskih spomenika i remek dela vojne arhitekture.

Pomenuto planinarsko društvo nedavno je sa Fondacijom Trag zaključilo ugovor o realizaciji projekta „Bastionska transverzala“, čijom realizacijom će Zaječar i Timočka krajina dobiti svoju prvu planinarsku transveralu.

Apelujemo na lica koja imaju saznanja o eventualnim počiniocima ovog vandalizma da nas o tome obaveste putem maila: press@glas-zajecara.com