foto: pixabay
Reklame

Preduzeće „Infrastruktura železnica Srbije“ saopštilo je danas da je uspostavljen teretni železnički saobraćaj na rekonstruisanoj pruzi Niš- Zaječar, dugoj 108 kilometara i da je ova remontovana regionalna pruga predata u delimičnu eksploataciju.

U saopštenju se navodi da je teretni saobraćaj uspostavljen polaskom prvog teretnog voza u ponedeljak, 16. avgusta 2021. u 19 sati.

Saobraćaj teretnih vozova na ovoj pruzi obavljaće se tokom 12 sati u toku dana i to u periodu od 19 sati uveče do sedam sati ujutru.

U periodu kada se ne obavlja teretni saobraćaj, odvijaće se finalni radovi na završetku rekonstrukcije pruge, navodi se u saopštenju.

Rok za tehnički prijem kompletne pruge je 30. oktobar 2021. godine, čime će biti stvoreni uslovi za puštanje u saobraćaj i putničkih vozova na ovoj relaciji.

Ova pruga većim delom je izgrađena do Prvog svetskog rata, a u potpunosti 1922. godine. Pruga Niš-Zaječar prethodno nije bila rekonstruisana od 1961. godine, zbog čega su vozovi na većem broju deonica ove pruge saobraćali brzinama od 10 do 30 kilometara na sat.km/h.

„Infrastruktura železnice Srbije“ upozorava i upućuje apel pešacima i vozačima na povećanu opreznost prilikom prelaska preko pruge i na putnim prelazima, jer je između Niša i Zaječara ponovo uspostavljen železnički saobraćaj, nakon što pune dve i po godine nije bilo vozova na ovoj pruzi.

Izvor: Danas