Foto: Dejan Antonijević, Božićni uspon na Rtanj
Reklame

Prvi vikend nakon pravoslavnog Božića rezervisan je za “Božićni uspon na Rtanj“. Najuzbudljiviji zimski planinarski uspon okuplja planinare iz celog regiona već skoro pune četiri decenije.

 

Delom zbog mističnosti planine na kojoj se ovaj uspon odvija, delom zbog vremenskih uslova koji su često ekstremno surovi, a delom i zbog priznanja koja organizator dodeljuje učesnicima akcije, veliki broj učesnika iz godine u godinu uzima učešće u ovoj akciji.

Foto: Dejan Antonijević, Božićni uspon na Rtanj

Preko hiljadu planinara i avanturista se svake godine prvog vikenda nakon pravoslavnog Božića uputi u malo poznate i siromašne krajeve istočne Srbije sa jednim ciljem: da „pokore“ moćni Rtanj i uspenju se na najviši vrh ove planine – Šiljak.

Cilj je isti, motivi različiti.

Foto: Dejan Antonijević, Božićni uspon na Rtanj

Iako Rtanj ume biti užasavajuće surov, nekad ni ekstremni vremenski uslovi, jak vetar i temperatura koja se spušta i do 30 stepeni ispod nule ne predstavljaju prepreku ka vrh, već naprotiv motiv da se stigne do vrha.

I ovog januara, 36. put za redom, zaječarsko planinarsko društvo “Dragan Radosavljević“ organizuje “Božićni uspon na Rtanj“ koji će biti održan 12. januara.

Foto: Dejan Antonijević, Božićni uspon na Rtanj

Iskusni planinari kažu da je učešće u „Božićnom usponu na Rtanj“ iskustvo koje se doživotno pamti, a da svaki uspon predstavlja priču za sebe.

Valjda zato tradicija tako dugo i živi, a kažu živeće još dugo, jer dok je Rtnja, biće i „Božićnog uspona na Rtanj“.