foto: pixabey

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pozvala je danas lokalne samouprave da se prijave za učešće u Projektu za odgovornu vlast (GAI) koji promoviše odgovornost u radu lokalnih vlasti i podstiče veće učešće građana u procesu donošenja odluka i borbi protiv korupcije.

Podršku će dobiti do 12 gradova i opština koji treba da konkurišu do 30. oktobra.

„Sa lokalnim samoupravama radimo na kreiranju uspešnih strategija i modela koji promovišu transparentnost, istovremeno se trudeći da obezbedimo da one pružaju usluge koje njihovi građani očekuju i zaslužuju. Takođe, radimo na primeni novih zakona i osmišljavamo inovativne inicijative za uključivanje javnosti u kreiranje lokalnih politika koje unapređuju efektivnost pružanja javnih usluga“, rekla je direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast Džeklin Vilijams Bridžers.

Dodale je da učešće u programu uključuju edukaciju i podizanje svesti javnosti, kako bi građani bili informisani i razumeli aktivnosti koje njihova lokalna uprava preduzima i kako bi ih podstakli da aktivno učestvuju.

„Sva znanja koja steknemo u radu sa jednom lokalnom samoupravom delimo sa drugim gradovima i opštinama u nadi da ćemo i na taj način promovisati reformu dobrog upravljanja širom Srbije“, istakla je Džeklin Vilijams Bridžers.

Novi partneri će imati koristi od kontinuiranih obuka, razmene znanja i mogućnosti umrežavanja koje pružaju istaknuti lokalni i međunarodni stručnjaci i organizacije, kao i od iskustava 13 partnerskih lokalnih samouprava – Niša, Kragujevca, Sombora, Sremske Mitrovice, Novog Pazara, Vranja, Šapca, Vrnjačke Banje, Raške, Žablja, Dimitrovgrada, opštine Stari grad i Sjenice, koje su se pridružile projektu u protekle dve godine, navodi se u saopštenju USAID-a.

Izvor: Danas