Rudarski basen Bor, foto: Serbia ZiJin Cooper

Uoči najavljenoj štrajka sindikata kompanije Ziđin Koper (SZC), menadžment kompanije saopštio je da će prosečna zarada u tom preduzeću u 2023. godini biti povećana za 10 odsto.

Štrajk sindikata najavljen je za sutra u 15.30 ispred ulaza u Ziđin Koper. Sindikati te kompanije zahtevaju usklađivanje zarada sa visinom rasta inflacije u Srbiji na predlog Socijalno ekonomskog za 14,3 odsto, poništavanje aktuelnog Pravilnika o radu i sklapanje Kolektivnog ugovora koji je bio na snazi uoči privatizacije bivšeg RTB-a Bor 2018. godine.

U saopštenju Ziđina navedeno je da je, „u nameri da sa reprezentativnim sindikatima nastavi pregovore koji treba da dovedu do zaključenja Kolektivnog ugovora, pokazana spremnost za dogovor i učinjen dodatni napor da sindikalnim liderima predstavi novu ponudu“.

„Novom ponudom, koja je dodatno poboljšana u odnosu na odredbe važećeg Pravilnika o radu, Srbija Ziđin Koper predvidela je rast neto zarada za zaposlene i u ovoj godini, tako da će prosečna plata tokom 2023. vredeti više od 120.000 dinara, što znači da će neto zarade koje Zidjin isplaćuje za 6.200 radnika biti u proseku povećane za oko 10 odsto (prema novom obračunu povećanja zarada vozači bi imali oko 12% veću neto platu, radnici u održavanju oko 13, dok bi na nekim pozicijama prosečna neto plata bila veća preko 14 odsto)“, navedeno je.

Kompanija je navela da je nova ponuda, predočena reprezentativnim sindikatima i ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Njome je, uprkos izazovima, predviđeno povećanje plata radnicima iako kompanija nije dostigla planiranu proizvodnju u 2022. godini, godini u kojoj je i prosečna cena bakra na svetskom tržištu bila niža od proseka u 2021, što je imalo negativan uticaj na prihod kompanije. I pored toga, neto plate su sa prosečnih 100.500 dinara u 2021. povećane prošle godine na preko 110.000 dinara“, navedeno je.

Kineska kompanija podseća da su za četiri godine, koliko Srbija Ziđin Koper posluje u Boru i Majdanpeku, neto zarade neprekidno rasle.

Podsetili su da je prosečna neto plata povećana 61,5 odsto u odnosu na 2018. godinu, kada je zaposlenima u proseku isplaćivano 68.100 dinara.

Kompanija je napomenula i da je tokom četvorogodišnjeg poslovanja, na ime raznih poreza uplatila u republički budžet 348 miliona dolara i time dala značajan doprinos poboljšanju životnog standarda ne samo u Borskom regionu, nego i širom Srbije.

Izvor: N1

Reklame