Reklame

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je seksističke uvrede izrečene sinoć u emisiji Hit tvit na račun naše koleginice Žakline Tatalović.

„Iako je voditeljka emisije Verica Bradić pokušala da zaustavi šovinistički napad pevača Aleksandra Vuksanovića na novinarku, televizija Pink ipak snosi deo odgovornosti za ono što se desilo“, navode iz UNS-a.

UNS je još jednom pozvao sve učesnike u javnom životu da ne vređaju novinare.

Oni takođe podsećaju da svako ima pravo da kritikuje rad medija i novinara ali da se ovakvo vređanje ne može opravdati slobodom govora.

NUNS osudio napade na novinarku N1 Žaklinu Tatalović

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas nove napade na novinarku TV N1 i članicu tog udruženja Žaklinu Tatalović i istaklo da će učiniti sve kako bi joj zaštitili profesionalni i ljudski integritet i pravo na slobodan rad.

Kako je naveo NUNS, Žaklinu Tatalović je u nedelju uveče u emisiji „Hit tvit“ TV Pink na najbrutalniji način vređao i klevetao turbo-folk pevač Aleksandar Vuksanović i nastavio niz neargumentovanih i difamatorskih napada kojima je „izložena godinama unazad od državnih funkcionera i tabloidnih novinara samo zato što otvara teme i postavlja pitanja u javnom interesu“.

Udruženje je ukazalo da je urednica i voditeljka emisije Verica Bradić, bez obzira što se radi o tabloidnom televizijskom formatu, morala već nakon prve rečenice Ace Lukasa da ga prekine i udalji iz studija, uz napomenu da je žalosna činjenica da ostali gosti nisu reagovali i ogradili se od bestijalnih izjava njihovog
sagovornika.

„Rečenice Lukasa možemo tumačiti i kao primitivniju i prizemniju verziju pogrda i uvreda koje je predsednik Srpske napredne stranke i Republike Srbije izneo na račun novinara i medija u petak uveče prilikom obilaska gradilišta u Zemunu“, naveo je NUNS .

Udruženje je upozorilo da su razmere napada i pritisaka na novinare odavno prešle sve granice, da su tokom leta dovele i do otvorenog fizičkog nasilja nad njima i da zato zahteva od Regulatornog tela za
elektronske medije da sankcionišu emitere koji svakodnevno u svojim programima podstiču nasilje i šire govor mržnje i netrpeljivosti.

Izvor: Danas