Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Međunarodni popis vodenih ptica (International Waterbird Census – IWC) predstavlja jedan od najstarijih i najmasovnijih akcija monitoringa ptica u svetu, započet još 1966. godine.

IWC se u Jugoslaviji / Srbiji različitim intenzitetom sprovodio od 1982. godine i zaista predstavlja najstarije organizovano popisivanje ptica na našem prostoru.

Održavanje IWC-a u Srbiji će se 2019. godine sprovesti od 10. do 30. januara kada popisivači treba da u koordinaciji sa svojim lokalnim koordinatorima posete svoje planirane lokalitete.

Foto: Dejan Antonijević / Velika siva čaplja

Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pojasnio je značaj ove akcije i način sprovođenja iste:

„Već sada imamo preko 150 prijavljenih popisivača, kao i više stotina lokaliteta koje će oni posetiti za
vreme trajanja popisa.

I ove godine će se popisivanje uraditi u saradnji sa brojnim upravljačima zaštićenih područja, drugim institucijama koje rade na zaštiti životne sredine.

Naši volonteri će, kao i prethodnih godina, pokušati da obiđu što duže deonice tokova Save, Tise, Zapadne Morave, Drine, kao i drugih reka širom zemlje. Reka Dunav i dalje predstavlja najveći izazov za obilazak budući da se radi o skoro 600 rečnih kilometara sa brojnim Dunavcima, adama i mrtvajama.

Podaci se na kraju sjedinjavaju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi Wetlands International. Nadamo se lepim rezultatima i nesmetanim obilascima zadatih lokaliteta.“ 

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Ukoliko ste zainteresovani, možete se priključiti popisu, pišite na iwc@pticesrbije.rs

I kao početnik svako može svojim radom doprineti unapređenju znanja o zimskoj rasprostranjenosti ptica u
Srbiji, a na raspolaganju su dva elektronska priručnika na srpskom jeziku.

Dovoljno je samo da se prijavite nacionalnom koordinatoru, a on će vas potom usmeriti prema vašem lokalnom
koordinatoru.

Ovo je takođe i mogućnost da se pridružite popisivačima koji obilaze lokalitete u vašoj okolini i da na taj način naučite kako i na koji način se beleže ptice tokom zime. Takođe, vrlo je važno da svi volonteri prilikom rada na terenu budu obazrivi, da paze na svoje zdravlje i
bezbednost.

Foto: Dejan Antonijević / Plovka šiljkan

Česti izlasci u prirodu i pretraživanje velikog broja lokaliteta širom Srbije biće iskorišćeni i za pronalaženje različitih oblika uništavanja ptica i prirode uopšte.

Učestali slučajevi masovnih trovanja zabeleženi tokom prethodne godine širom Srbije ozbiljan su znak je
trovanje zabranjenim i izuzetno opasnim preparatima i dalje raširena pojava kako u naseljima, tako i
izvan naselja.

Ukoliko nešto pronađete to obavezno prijavite, a možete prijaviti i preko aplikacije BirdCrime napravljene u okviru projekta LIFE PannonEagle.

Ukoliko je već nemate možete je preuzeti
preko: LINKA ZA PREUZIMANJE APLIKACIJE.

Zimski period je vreme kada zbog surovih vremenskih uslova ptice često stradaju, a zbog izgladnelosti i slabe vidljivost lako stradaju i tokom lova.

Ukoliko pronađete da je ubijena neka (strogo) zaštićena vrsta ili neki slučaj krivolova to možete prijaviti na stopbirdcrime@gmail.com.