Udruženje „Ujedinjeni protiv kovida“ uputili su apel građanima da odmah i dosledno počnu da poštuju protivepidemijske mere.

Oni su naveli da se epidemiološka situacija u Srbiji pogoršava iz dana u dan i da se uskoro očekuje novi talas korona virusa.

Drugi talas je, kako su istakli, bio kritičan i bili smo na ivici kolapsa zdravstvenog sistema i „italijanskog scenarija“.

Od građana su zatražili da redovno i pravilno nose maske u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom, ukoliko ne mogu da obezbede odstojanje. Takođe, apelovali su na građane da drže odstojanje od oko dva metra, kao i da redovono peru ruke bar 20 sekundi.

Ono što su takođe istakli jeste da bi građani trebalo da izbegavaju skupove narednih nekoliko meseci i ne organizuju slave i proslave.

„Molimo vas da se ne ugledate na političare. Oni se, ne samo u našoj zemlji, već i u mnogim drugim sredinama u svetu ponašaju bahato, nekažnjeno krše protivepidemijske mere i ugrožavaju okolinu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je tokom leta nekoliko dana delilo zdravstveni sistem od kolapsa, kada za izbiljno obolele ne bi bilo mesta u bolnicama, i da je isključivo požrtvovanošću zaposlenih u zdravstvu dva puta zdravstveni sistem sačuvan od raspada.

„Kako strašno može da izgleda taj scenario videli smo nedavno u Novom Pazaru i Turitu. Posledice su bile tragične“, navodi se u saopštenju.

Ceo tekst apela možete pročitati OVDE.

Izvor: Danas