Foto: Screenshot YouTube/Ujedinjeni protiv kovida

Udruženje lekara ‘’Ujedinjeni protiv Kovida’’ je otpočelo afirmativnu društveno-korisnu kampanju u cilju podizanja svesti o važnosti vakcinacije u Srbiji u cilju poboljšanja odziva građana na vakcinaciju.

U saradnji sa rediteljem Srđanom Dragojevićem i glumcem Milošem Samolovim Ujedinjeni protiv kovida napravili su kratki video spot sa jasnom porukom „Vakciniši se“.

Ukoliko želimo da se pandemija virusom korona završi, ključnu ulogu ima dostizanje kolektivnog imuniteta. Kolektivni imunitet može da se razvije zaražavanjem ili vakcinacijom, i podrazumeva da 70-85 odsto populacije razvije imunitet, navodi se na sajtu UPK.

Kako je teža klinička slika prisutna kod 20 odsto zaraženih virusom, ukoliko ostavimo da se populacija prirodno prokuži imali bismo ozbiljne posledice. U trci sa novim sojevima, vakcinacija je ključna. Da bi se izbeglo nastajanje sojeva koji prevazilaze postvakcinalni imunitet, obuhvat vakcinacijom mora da bude veliki i brz.

Jedinstvena situacija je da Srbija ima na raspolaganju čak četiri vakcine, i to u dovoljnoj meri, za sada. Međutim, za uspeh nisu dovoljne vakcine već vakcinacija, zato je edukacija i promocija vakcinacije najbitniji aspekt. Najveći broj ljudi je rezervisan i nedovoljno informisan o vakcinama da bi se odlučio na vakcinaciju i znao koju vakcinu da izabere. U tom cilju na sajtu UPK objavljen je članak namenjen onima koji žele da dobiju više informacija o vakcinama ili da razumeju razlike među vakcinama.

Izvor: Danas