foto: zajecar.info
Reklame

Gradonačelnik Zaječara Boško NIčić saopštio je putem društvene mreže fejsbuk da na osnovu 48 novoobrađena PCR i Ag uzorka , u poslednja 24 h, na teritoriji grada Zaječara imamo dve (2) covid-19 pozitivne osobe ( 4 % od broja testiranih).

Jedna (1) novoinficirana osoba je ženskog pola jedna (1) muškog, starosti 42 i 58 godina života. Na četiri (4) kontrolna testiranja nemamo ni jednu osobu koja je i dalje pozitivna na virus covid-19.

„Od početka pandemije obrađeno je ukupno 25.786 PCR i Ag uzoraka a čekaju se rezultati za još 131 ranije testiranih osoba u gradu. Danas je testirano 4 osoba. Do sada je oboljevanje od covid-19 infekcije potvrđeno kod 5.345 građana Zaječara (2.733 ženskog i 2.612 muškog pola). Od ovog broja, kod 5.291 osoba više nema znakova infekcije na testiranju (smatraju se izlečenima). Na Infektivnom odeljenju, koje je ostalo jedino u covid sistemu, smešteno je 10 obolelih ( 0 prijema i 0 otpusta). Na kiseoničkoj potpori su 5 pacijenta obolela on infekcije covid-19. Na Infektivnom odeljenju (covid sistem) , preostalo je još 40 slobodnih mesta, za smeštaj covid-19 inficiranih osoba koje su u stanju neophodne hospitalizacije. Ostali oboleli, bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom, su u izolaciji i na kućnom lečenju“.- kaže Ničić.

Do juče je 39.727 građana Zaječara primilo (“Fajzer”, “Sinofarm”, “Sputnjik V” i “AstraZeneka”) vakcinu od čega je 20.664 (45,8% punoletne populacije) primilo prvu vakcinu, a 19.063 (42,3% od punoletne populacije) je revakcinisano.

„Još jednom MOLIMO, posebno pripadnike mlađe populacije grada Zaječara, da prime jednu od dve dostupne vakcine u našem Domu zdravlja u Zaječaru (“Sinofarm” od 09-13 h i “Fajzer” od 13-17 h) kako bi smo dostigli tzv. “kolektivni imunitet” i ukinuli vanrednu situaciju u gradu“.- kaže Ničić i dodaje:

„Takođe OPOMINjEMO vlasnike prodavnica, ugostiteljskih objekata, javne ustanove, preduzeća i dr. subjekte koji posluju i pružaju usluge u našem gradu da je na snazi, još uvek, odluka o uvođenju vanredne situacije te da su DUŽNI da se, i pored popuštanja mera, pridržavaju svih drugih sanitarnih i higijenskih mera propisanih kao preventiva za zaštitu od infekcije virusom covid-19. Očito je, na svakom koraku, nenošenje maski u zatvorenom prostoru (prodavnice, lokali brze hrane i pekare, kladionice, tržni centri, benzinske pumpe i sl. ) te nedostatak OBAVEZNIH dezinfekcionih sredstava na bazi aklohola (za dezinfekciju ruku i sl.). Takođe se uveliko krši OBAVEZA da gosti bašta lokala, prilikom odlaska u toalete u unutrašnjosti lokala, MORAJU nositi masku i vršiti dezinfekciju ruku prilikom izlaska iz istih. Komunalna milicija i inspekcija dobili su STROGU NAREDBU gradskog ŠVS, uprkos popuštanju brojnih mera, da prema prekršiocima ovih PRAVILA, koja su ostala na snazi, budu rigorozni i neselektivni. Jedino tako možemo očuvati relativno stabilnu epidemiološku situaciju“.