Centar grada je pust, foto: Glas Zaječara
Reklame

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić saopštio je putem društvene mreže fejsbuk da na osnovu 150 novoobrađena PCR i Ag uzorka , u poslednja 24 h, na teritoriji grada Zaječara imamo još četrdesettri (43 ) covid-19 pozitivnu osobu ( 28,7% od broja testiranih).

Dvadesetšest (26) novoinficiranih osoba su ženskog pola i sedamnaest (17) muškog pola starosti od 14 do 80 godina života. Na četiri (4) kontrolna testiranja nemamo covid-19 pozitivnih osoba.

„Od početka pandemije obrađeno je ukupno 33.101 PCR i Ag uzoraka a čekaju se rezultati za još 124 ranije testiranih. Do sada je oboljevanje od covid-19 infekcije potvrđeno kod 6.243 građana Zaječara (3.222 ženskog i 3.021 muškog pola). Od ovog broja kod 5.759 osoba više nema znakova infekcije na testiranju (smatraju se izlečenima). Na Infektivnom odeljenju smeštena je pedesetjedna (51) inficirana osoba ( 6 prijema i 0 otpusta) od čega je dvadesetsedam (27) pacijenata na kiseoničkoj podršci. Na Infektivnom odeljenju nema više slobodnih mesta, za smeštaj covid-19 inficiranih osoba koje su u stanju neophodne hospitalizacije te je od danas u covid sistem prešlo Odeljenje produžene nege i lečenja sa 20 postelj za smeštaj covid-19 inficiranih osoba kojima je neophoda hospitalizacija.
MOLIMO I APELUJEMO da poštovanjem propisanih mera i imunizacijom onih koji to UPORNO IZBEGAVAJU I IGNORIŠU, bez logičnih objašnjenja, sprečimo opterećenje zdravstvenog sistema i medicinskih radnika i zaštitimo i sebe i ljude sa kojima živimo.
Dešava se upravo ono na šta je gradski ŠVS upozoravao zadnja tri meseca, apelujući da se vakcinišemo, a to je da smo, izbegavajući vakcinaciju i ne uspevajući da postignemo cifru od BAR 50% vakcinisanih, ušli u začarani krug iz kojeg izlaza nema i gde mutacija virusa, među nevakcinisanima, dovodi i do oboljevanja sve većeg broja vakcinisanih kao i dece i mladih. Time, kao i nepoštovanjem mera, ugrozili smo normalan život i funkcionisanje zdravstvenog sistema i naš grad uveli među lokalne samouprave (40) sa % najvećom stopom zaražavanja“.- kaže Ničić.

Do juče je, na teritoriji Zaječara, dato 46.704 doza vakcina (“Fajzer”, “Sinofarm”, “Sputnjik V” i “AstraZeneka”) od čega je 22.383 građana (49,64% punoletne populacije) primilo prvu dozu vakcine, 21.416 građana (47,50% od punoletne populacije) je revakcinisano dok je treću dozu primilo 2.905 građana (6,44%).