Foto: Zaječar Online
Reklame

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić saopštio je putem društvene mreže fejsbuk da na osnovu 179 novoobrađena PCR i Ag uzorka , u poslednja 24 h, na teritoriji grada Zaječara imamo još šezdesetpet (65) covid-19 pozitivne osobe ( 36,3% od broja testiranih), dok su 3 osobe preminule.

Tridesetčetiri (34) novoinficiranih osoba je ženskog pola i tridesettri (33) muškog pola starosti od 1 do 86 godine života. Na sedam (7) kontrolnih testiranja nema covid-19 pozitivnih osoba.

„Od početka pandemije obrađeno je ukupno 35.012 PCR i Ag uzoraka a čekaju se rezultati za još 125 ranije testiranih. Do sada je oboljevanje od covid-19 infekcije potvrđeno kod 6.844 građana Zaječara (3.544 ženskog i 3.300 muškog pola). Od ovog broja kod 6.148 osoba više nema znakova infekcije na testiranju (smatraju se izlečenima). Na Infektivnom odeljenju smeštena je četrdesetšest (46) inficiranih osoba ( 4 prijema , 3 otpusta i 4 prevoda pacijenta na Odeljenje produžene nege i lečenja) od čega je tridesettri (33) pacijenta na kiseoničkoj podršci. Na Infektivnom odeljenju ima još 4 slobodna mesta.
Na Odeljenju produžene nege i lečenja smešteno je osamnaest (18) covid-19 inficiranih osoba ( 4 prebačenih sa IO i 0 otpusta) kojima je neophoda hospitalizacija a dva (2) pacijenta su na kiseoničkoj podršci. Na ovom odeljenju ostalo je još 2 slobodna mesta za hospitalizaciju covid pozitivnih osoba. Nažalost, na Infektivnom odeljenju imali smo jedan (1) i na Odeljenju produžene nege i lečenja dva (2) smrtna slučaja, u poslednjih 24 h, a kao posledicu infekcije virusom covid-19. Jedna osoba transportovana je na dalje lečenje u višu ustanovu. MOLIMO I APELUJEMO da poštovanjem propisanih mera i imunizacijom onih koji to UPORNO IZBEGAVAJU I IGNORIŠU, bez logičnih objašnjenja, sprečimo opterećenje zdravstvenog sistema i medicinskih radnika i zaštitimo i sebe i ljude sa kojima živimo.
Dešava se upravo ono na šta je gradski ŠVS upozoravao zadnja tri meseca, apelujući da se vakcinišemo, a to je da smo, izbegavajući vakcinaciju i ne uspevajući da postignemo cifru od BAR 50% vakcinisanih, ušli u začarani krug iz kojeg izlaza nema i gde mutacija virusa, među nevakcinisanima, dovodi i do oboljevanja sve većeg broja vakcinisanih kao i dece i mladih. Time, kao i nepoštovanjem mera, ugrozili smo normalan život i funkcionisanje zdravstvenog sistema i naš grad uveli među lokalne samouprave (40) sa % najvećom stopom zaražavanja.– kaže Ničić.

Do juče je, na teritoriji Zaječara, dato 48.502 doza vakcina (“Fajzer”, “Sinofarm”, “Sputnjik V” i “AstraZeneka”) od čega je 22.642 građana (50,22% punoletne populacije) primilo prvu dozu vakcine, 21.626 građana (47,97% od punoletne populacije) je revakcinisano dok je treću dozu primilo 4.234 građana (9,39%).