foto: zajecar.info
Reklame

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić saopštio je putem društvene mreže fejsbuk da na osnovu 217 novoobrađena PCR i Ag uzorka , u poslednja 24 h, na teritoriji grada Zaječara imamo još šezdesetdva (62) covid-19 pozitivne osobe ( 28,6%od broja testiranih), dok su 3 osobe preminule.

Četrdeset (40) novoinficiranih osoba je ženskog pola i dvadesetdve (22) muškog pola starosti od 10 do 81 godine života. Na sedam (7) kontrolnih testiranja nema covid-19 pozitivnih osoba.

„Od početka pandemije obrađeno je ukupno 34.653 PCR i Ag uzoraka a čekaju se rezultati za još 125 ranije testiranih. Do sada je oboljevanje od covid-19 infekcije potvrđeno kod 6.722 građana Zaječara (3.477 ženskog i 3.245 muškog pola). Od ovog broja kod 6.056 osoba više nema znakova infekcije na testiranju (smatraju se izlečenima). Na Infektivnom odeljenju smeštena je pedeset (50) inficiranih osoba ( 3 prijema i 1 otpust) od čega je tridesetdva (32) pacijenata na kiseoničkoj podršci. Na Infektivnom odeljenju više nema slobodnih mesta. Na Odeljenju produžene nege i lečenja smešteno je jedanaest (11) covid-19 inficiranih osoba ( 0 prijema i 3 otpusta) kojima je neophoda hospitalizacija a tri (3) pacijenta su na kiseoničkoj podršci. Na ovom odeljenju ostalo je još 9 slobodnih mesta za hospitalizaciju covid pozitivnih osoba. Nažalost, u zadnja 24 sata, na Infektivnom odeljenju ZC Zaječar, imali smo dva (2) a na Odeljenju produžene nege i lečenja jedan (1) smrtni slučaj, od posledica infekcije virusom covid-19. MOLIMO I APELUJEMO da poštovanjem propisanih mera i imunizacijom onih koji to UPORNO IZBEGAVAJU I IGNORIŠU, bez logičnih objašnjenja, sprečimo opterećenje zdravstvenog sistema i medicinskih radnika i zaštitimo i sebe i ljude sa kojima živimo. Dešava se upravo ono na šta je gradski ŠVS upozoravao zadnja tri meseca, apelujući da se vakcinišemo, a to je da smo, izbegavajući vakcinaciju i ne uspevajući da postignemo cifru od BAR 50% vakcinisanih, ušli u začarani krug iz kojeg izlaza nema i gde mutacija virusa, među nevakcinisanima, dovodi i do oboljevanja sve većeg broja vakcinisanih kao i dece i mladih. Time, kao i nepoštovanjem mera, ugrozili smo normalan život i funkcionisanje zdravstvenog sistema i naš grad uveli među lokalne samouprave (40) sa % najvećom stopom zaražavanja“.kaže on.

Do juče je, na teritoriji Zaječara, dato 48.095 doza vakcina (“Fajzer”, “Sinofarm”, “Sputnjik V” i “AstraZeneka”) od čega je 22.584 građana (50,09% punoletne populacije) primilo prvu dozu vakcine, 21.580 građana (47,86% od punoletne populacije) je revakcinisano dok je treću dozu primilo 3.931 građana (8,72%).